Най-популярните български фитнес треньори в Instagram


Станимир Михов

Кои български мъже, професионални фитнес треньори, имат най-много последователи в Instagram?

Instagram е най-голямата социална мрежа в света за споделяне на снимки и кратки видео клипове с над 800 милиона потребители, като всеки може да публикува лесно своите кадри, за да го видят семейство, приятели, колеги, познати или за да се покаже на цял свят. И всеки потребител може да следва друг, ако се интересува от неговия лайфстайл.

Ценителите на красотата следват снимките на своите любимци. А в Instagram изборът е голям. Споделянето на снимки, които показват промяната на едно тяло към по-красиво, е една от основните тенденции в Instagram, където успелите показват фотоси и клипчета от фитнес зали.

Zdraven.bg аплодира всички, които се занимават със спорт и отделят време за здравословен начин на живот. А без спорт, няма добро здраве, започнете, ако още не сте се решили!

След като съставихме класацията с най-популярните българи в света, която актуализираме редовно, екипът на Zdraven.bg проучи, провери и откри кои са най-известните български мъже, които са практикуващи професионални фитнес инструктори със сертификат за дейността, чиито имена публикуваме тук със снимка от профила им в Instragram. КЛАСАЦИЯТА Е ОБНОВЕНА НА 7 ЮЛИ 2020 г. Всеки от тези 20+ атлетични българи с красиви тела има по над 12 хиляди последователи в социалната мрежа, като първите трима са с по над 100 хиляди последователи. Повечето от тях се занимават и професионално и са участници в национални и/или международни състазания по фитнес, други пък са и спортни фотомодели, а много от тях представят и свои тренировки онлайн, вкл. за изпълнение при домашни условия. Вижте ги и вие:

22. Калоян Славов (kaloyan.slavov): над 12.5 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от KS (@kaloyan.slavov) на


Калоян Славов е роден на 14 ноември 1990 г. в София и притежава сертификат за персонален треньор по фитнес, издаден от Фитнес академия България. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Калоян Славов има над 9 години опит в натуралния бодибилдинг и е с многобройни участия в национални и международни състезания за натурален бодибилдинг. Занимава се и с фитнес моделство. Калоян Славов печели титлата King Physique на фестивала за фитнес и красота “Mr King of Fitness 2019“ в София. Тренира както жени, така и мъже. В своя Instagram Калоян Славов има 350 публикации, като всяка от тях събира по над 160 харесвания и над два коментара. Калоян Славов излъчва редовно тренировки във фитнес залата на живо чрез официалната си страница във Facebook – KaloyanSlavov.fit, които са подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали в зависимост от интензитета на упражненията.

21. Ненко Андреев (nenko_andreev): над 13.2 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Nenko Andreev IFBB Elite Pro🇧🇬 (@nenko_andreev) на


Ненко Андреев е роден на 8 септември 1998 г. в Пирдоп и е състезател в категория “Men’s phisyque IFBB elite pro”. Републикански шампион за 2018-та година, четвърти на световно първенство през 2018 г. в Полша. Печелил е титил състезания в Дубай, Швеция и Сърбия, както е и 5 пъти шампион при младежите. Професионално се занимава с фитнес от 2018 година. Тренирал е също тенис на корт и волейбол. В своя Instagram Ненко Андреев има над 330 публикации, като всяка от тях събира по над 620 харесвания и над 50 коментара.

20. Кирил Илиев (ifbb_kiro): над 13.4 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Kiro🇧🇬 (@ifbb_kiro) на


Кирил Илиев, роден на 15 декември 1977 г. в София, вече е с над 25 години професионален опит във фитнеса. В момента живее в Бахрейн, където от 2014 г. изпълнява длъжността Главен треньор в най-големия фитнес салон там. Горд баща е на прекрасен син. В своя Instagram Кирил Илиев има над 330 публикации.

19. Боян Иванов (boyanivanovifbbpro): над 14.3 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Боян Иванов (@boyanivanovifbbpro) на


Боян Иванов е професионален фитнес инструктор, който е лицензиран от Българската федерация по културизъм и фитнес за извършване на културистична и фитнес тренировъчна дейност. Боян Иванов е бронзов медалист от държавното първенство по културизъм 2015 г. за младежи до 23 години в категория над 75 кг. Боян Иванов е и първият българин, печелил титлата “Абсолютен шампион” на шампионата за матьори “Олимпия” в Италия, който се проведе през ноември 2018 г. В своя Instagram Боян Иванов има над 180 публикации, като всяка от тях събира по над 820 харесвания и над дузина коментара.

18. Йордан Димитров (jordan_dimitrov_fit): над 16.8 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Yordan Dimitrov , Trainer (@jordan_dimitrov_fit) на


Йордан Димитров е роден на 3 май 1991 г. във Велико Търново. На 6-годишна възраст Йордан е диагностициран с астма и след съветите на педиатрите да се ориентира към спорта започва да тренира футбол. На 18-годишна възраст той вече достига професионално ниво и игра в „А“ група в отбора „Етър”, но тежка травма възпрепятства развитието му на футболния терен – фрактура на левия глезен. Само няколко месеца след това обаче, през 2011 г., попада случайно на програма за финансиране на образование в САЩ, кандидатства и печели стипендия за обучение със специалност „Фитнес и хранене“. По време на следването си започва и работа в фитнес центъра Gold’s Gym, където среща вдъхновението в лицето на известния американски треньор Гари Хауърд. Там прекарва 4 години, след което се завръща в България в края на 2014 г. и започва работа по професията си – фитнес инструктор, като се занимава и както с клиенти, така и с пациенти, защото е завършил и специалност „Психология и социални дейности” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Притежава сертификат за личен фитнес треньор от престижната академия American Council on Exercise (ACE). През октомври 2017 г Йордан Димитров става шампион на България по културизъм в категория „Мъжка физика“. През октомври 2019 г. Йордан Димитров спечели второ място в авторитетния турнир по бодикултуризъм и фитнес „Арнолд Класик“ в Испания. В своя Instagram Йордан Димитров има над 480 публикации, като всяка от тях получава средно по над 360 харесвания и над 6 коментара.

17. Радостин Цветанов (radostintsvetanov): над 18.41 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Radostin Tsvetanov|Classic PRO (@radostintsvetanov) на


Радостин Цветанов е роден на 31 август 1996 г. От малък мечтаел да застане редом до своите идоли в културизма и успява. Тренирал е също футбол, лека атлетика и баскетбол. През септември 2018 г. Радостин Цветанов печели още при дебютното си участие своя първи трофей – в категорията Classic Physique на състезанието Musclemania в Париж при мъжете, макар 22-годишен. От 2016 г. е сертифициран треньор и дава тренировки в зала и онлайн. през октомври 2019 г. печели и втората си титла – на Musclemania в Милано, което му носи и прокарта, с която ще може да участва на професионалните състезания, които се провеждат в Маями и Лас Вегас. В интервю Радостин твърди, че спортът го спасява от наркотиците и лошия начин на живот – от това да мисли с какво да се напие и с какво да се надруса, за да тръгне по свой собствен път. През август 2019 г. се жени за своята любима приятелка. Радостин Цветанов притежава сертификат от Фитнес Академия България и води индивидуални тренировки и на мъже, и на жени, както в зала, така и онлайн. В своя Instagram Радостин Цветанов има над хиляда публикации, като всяка от тях получава средно по над 1400 харесвания и 40 коментара.

16. Станислав Чакъров (stanislav.chakarov): над 18.45 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Stanislav Chakаrov (@stanislav.chakarov) на


Станислав Чакъров е роден на 25 декември 1992 г. в Ямбол и е първият фитнес Youtuber в България, като стартира със свои клипове в най-голямата видео мрежа в света през септември 2014 г. Станислав Чакъров е завършил Bayesian Bodybuilding и е съосновател на проекта Aesthetic By Science, който разработва от 2016 г. Това не е просто идея за сайт със статии, казва той, а идея която цели да създаде едно ново по-осъзнато общество от хора с еднаква цел, а именно да стават по-добри не само във фитнеса, но и във всяко едно отношение на техния живот базирайки се на наука, критично мислене, отвореност и жажда за нови знания. Може да се похвали, че Aesthetic By Science е помогнал на над хиляда българи да имат по-здраво и красиво тяло. В своя Instagram Чакъров има над 450 публикации, като всяка от тях получава средно по 2000 харесвания и 15 коментара.

15. Ивел Йорданов (ivelyordanov): над 18.7 хил. последователи
Ивел Йорданов


Роденият на 5 юли 1994 г. във Велико Търново топ модел Ивел Йорданов е добре известен в модните среди в България и по света. Дефилирал на подиум в седмиците на модата в София, има десетки фотосесии за корици на списания и рекламни кампании на различни дизайнери, снимал се дори в над дузина клипове на музикални звезди като Галена, Андреа, Азис, Емилия, Емануела, Преслава, Фики, Карлос, Спенс и дори на македонската певица Сузана Гавазова. Ивел завършва магистратура по специалност „Маркетинг на луксозни стоки“ в Женева, Швейцария. През 2015 г. Ивел печели титлата „Мистър София“. През 2016 г. Ивал става един от моделите, избрани за промоционалната кампания на колекцията мъжко бельо на португалския топ футболист Кристиано Роналдо CR7, който е и най-известният футболист в света в Instagram. В началото на 2016 г. Ивел печели в Турция приз „Най-красиво тяло“, в края на същата година е носител титлата „Най-добър фотомодел“ от конкурс в Португалия, а през 2017-та става „Мистър Планет Талант 2017“ в Грузия. Ивел притежава диплома и сертификат за фитнес треньор от Националната спортна акадаемия и вече редовно се отдава на тази дейност. В детството си е тренирал също свободна борба, а понастоящем има интерес и към бойното изкуство Муай тай. Всяка седмица Ивел излъчва видео тренировка на живо (на аглийски език) в своята Фейсбук-страница за всички желаещи от цял свят за по-здраво и красиво тяло – начинаещи и напреднали. В своя Instagram Ивел Йорданов има над 900 публикации, като всяка от тях получава средно по над 250 харесвания и дузина коментара. От 3 юни 2020 г. акаунтът на Ивел вече е поверителен и всеки, който желае да го следва, може да му отправи заявка.

14. Георгиос Сърбинов (georgiossarbinov): над 20.8 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Georgios Sarbinov (@georgiossarbinov) на


Георгиос Сърбинов е роден на 10 октомври 1986 г. в град Кавала, Гърция, където израства, като има двойно гражданство, в т.ч. българско. От 2005 г. се премества в София, от когато се занимава с фитнес. Георгиос Сърбинов е завършил успешно с отличие две висши образования в Национална спортна академия „Васил Левски” – бакалавърска степен – специалност Треньор по културизъм и фитнес, и учител по физическо възпитание. С визията, формата и уменията които има, успява да се реализира като фотомодел и актьор в най-различни чуждестранни филмови продукции, клипове и реклами. През 2018 г. е отличен за Най-добър еротичен фото модел, а през 2019 г. печели титлата Мистър София. В своя Instagram Георгиос Сърбинов, по-известен като “българския Тарзан”, има над 230 публикации като всяка от тях получава средно по над 350 харесвания и над 5 коментара.

13. Кирил Танев (kiril_tanev_fitness): над 24.6 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Kiril Tanev Fitness Coach (@kiril_tanev_fitness) на


Кирил Танев, роден в Бургас през 1981 г., влиза за първи път във фитнес зала през 1998 г. Той е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА) и Българската федерация по културизъм и фитнес. Твърди, че е помогнал на около 3000 човека да подобрят своето тяло, като работи и с професионални спортисти, и с ВИП-персони като Златка Райкова, например. Има собствен онлайн магазин за хранителни добавки, както и блог за фитнес съвети. Консултант на фитнес предаването на БНТ “Супер сериите”, което се излъчваше през първата половина на 2017 година. Бивш кандидат за общински съветник в Бургас на местни избори 2019. Баща е на момиче. В своя Instagram Кирил Танев има над 1480 публикации, като всяка от тях получава средно по над 180 харесвания и повече от два коментара.

12. Марио Вътов (mariovatov): над 25.8 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Mario Vatov ♌ (@mariovatov) на

Марио Вътов е роден в Радомир през 1988 г. Сертифициран фитнес инструктор е, макар да не посочва от къде му е издаден документа, като е учил и специализирал в Дубай, ОАЕ. От 2008 г. работи като индивидуален фитнес треньор – онлайн и в зала в София. В своя Instagram Марио Ватов има почти 600 публикации, като всяка от тях събира средно по над 640 харесвания и над 8 коментара.

11. Валентин Митев (valentin.academy): над 28.1 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Valentin Mitev (@valentin.academy) на

Валентин Митев, роден на 5 август 1991 г. в София, е сред най-популярните български фитнес модели в света и у нас, като спортува от 12-ти клас, а след това започва да се интересува от фитнес и здравословен начин на живот. От три години разработва собствена фитнес академия и работи като личен инструктор. Може да се види и в някое и друго българско поп фолк видео. В своя Instagram Валентин Митев има над 1750 публикации, като всяка от тях получава средно по над 270 харесвания и над 6 коментара.

10. Добри Делев (ifbb.pro.dobri.delev): над 32 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от IFBB PRO Dobri Delev 🇧🇬 (@ifbb.pro.dobri.delev) на

Най-успешният български културист и многократен шампион по бодибилдинг Добромир Делев е роден на 6 януари 1985 г. в Димитровград. Занимава се с културизъм от 2001 г., а първият му медал идва през 2004 г. Завършил средното си образование със специалност Музика – народно пеене, Добри пее по заведения, за да финансира спортната си подготовка. През 2008 г. е забелязан от известния фотограф Улрих Охмен, който го кани за участие в турнира в Лондон, Великобритания, “Мистър Титан”, където печели две купи. От 2010 г. насам Добри е носител на куп титли от престижни турнири по бодибилдинг. От 2012 г. става член на професионалната федерация IFBB. Вече женен, с едно дете, след семейните си задължения отделя време и като фитнес инструктор във фитнес залата, която отваря в родния си град през 2014 г. В своя Instagram Добри Делев има почти 250 публикации.

9. Станимир Михов (stanimirmihov): над 49 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от STANIMIR MIHOV 🏃🏋️ (@stanimirmihov) на

Фитнес инструкторът Станимир Михов, автор на книгата Моите 10 години здравословно хранене и тренировки, е роден на 10 юни 1991 г. в Ловеч. Станимир, завършил културизъм и фитнес-културизъм в Националната спортна академия и сертифициран фитнес-инструктор от НСА, твърди, че разликата между него и другите фитнес инструктор е, че поддържа постоянна връзка с хората, които тренира, и е готов да отговоря на всички въпроси, които те биха имали в процеса на съвместната им работа. В своя Instagram Станимир Михов има над 760 публикации, като всяка от тях получава средно по над 310 харесвания и над 15 коментара.

8. Петър Александров (pittalexfit): над 57.3 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pitt Λlex (@pittalexfit) на

Петър Александров е бивш състезател по лека атлетика и бойни изкуства. Преминал е през различни спортни дисциплини като спортна и ловна стрелба, гребане, скално катерене, кикбокс, модерен петобой и щафетно бягане. Придобива своя опит в спорта и фитнеса в Атланта, Холандия, Англия и България. Той е сертифициран треньор от ISSA California. В своя Instagram Петър Александров има 240 публикации, като всяка от тях получава средно по над 50 харесвания и над един коментар.

7. Петко Циков (ptfitness_): над 62.5 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Petko Tsikov🇬🇧 (@ptfitness_) на

Вторият топ 10 български фитнес инструктор, който практикува в Обединеното кралство е Петко Циков, роден на 9 феврури 1994 г. в София. От 2008 г. живее в Бристол, Англия, и завършва специалност “Дигитални медии” в Университета на Портсмут. Още от първи клас Петко започва да тренира футбол в ЦСКА, с фитнес се занимава от 2012 г., а от 2019 г. работи и като треньор в една от най-популярните спортни зали във Великобритания. Притежава сертификат за фитнес инструктор от американската асоциация NASM. В своя Instagram Петко Циков има почти 600 публикации, като всяка от тях получава средно по над 1600 харесвания и над 40 коментара.

6. Николай Чолаков (niki.cholakov): над 63.9 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Nikolay Cholakov (@niki.cholakov) на

Николай Чолаков е роден на 12 декември 1991 г. в София. Моделът тренира във фитнес залата от 2005 г., а през 2013 г. е сертифициран от НСА като персонален фитнес треньор. Участвал е в редица състезания по бодибилдинг, сред които и най-престижното Arnold Classic Europe 2014 (Мадрид) и Arnold Classic Europe 2018 (Барселона). Можете да го видите и в музикалните клипове на Анелия Виж ме сега (2012), Теодора Сърце не ми остана (2012), дуета на Димана и Сиана Ще оцелея (2014), на сръбската звезда Марина Тошич Любовница (2016), както и в последния хит на Емануела Вечно свързани (2019). В своя Instagram Николай Чолаков има над 820 публикации, като всяка от тях получава средно по над 200 харесвания и над 15 коментара.

5. Илиян Найденов (naydenov.fitness): над 65.1 хил. последователи


Илиян Найденов, роден на 20 май 1994 г. в Монтана, е сертифициран фитнес инструктор от Национална спортна академия (НСА) “Васил Левски”, в която завършва през през 2014 г. с лиценз за извършване на фитнес-тренировъчна дейност, изготвяне на програми и диети. От 2013 г. официално е състезател на Българската федерация по фитнес и културизъм. През 2016 г. става шампион на България по културизъм. Автор е на книга за детоксикация, създател на собствен бранд чай, собственик на фитнес център в родния си град. На 31 декември 2019 г. Илиян става баща на момче от приятелката си моделката Джулиана Гани, която пък е сред най-известните българи в Instagram. В своя Instagram Илиян Найденов има над 800 публикации, вкл. семейни снимки.

4. Радостин Кузманов (radostin_fit): над 68.3 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Radostin Kuzmanov 🇧🇬 (@radostin_fit) на

Радостин Кузманов е роден на 14 ноември 1997 г. във Враца. Завършва природоматематическата гимназия в родния си град, а от 2012 г. започва да се занимава с фитнес. През 2019 г. създава своя марка спортни облекла. В своя Instagram Радостин Кузманов, който е инструктор основно онлайн, има над 1300 публикации, като всяка от тях получава средно по над 4400 харесвания и над 20 коментара.

3. Иван Иванов (ivanfitnessofficial): над 122.1 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от IVAN IVANOV (@ivanfitnessofficial) на


Иван Иванов е роден на 13 май 1993 г. в Карнобат. От 12-годишен се занимава с упражнения в залата, като е тренирал също свободна борба, баскетбол и футбол. Завършва инженерство във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Специализира се основно като фитнес треньор и притежава четири сертификата за дейността, вкл. VTCT (Vocational Training Charitable Trust) за 2-ро ниво Фитнес инструктор, 3-то ниво Личен треньор, за специалист по здравословно хранене и за онлайн тренировки. През 2016 г. печели 1-во място в състезанието XFS Northern Ireland в категориите Фитнес модел Мъже и Фитнес модел Младежи. От 2017 г. практикува своя бизнес в Белфаст – столицата на Северна Ирландия, Великобритания, и основно провежда индивидуални тренировки с мъжете, които желаят да направят по-красиво и здраво тяло. Категорично е против употребата на стероиди от атлети и доказва, че добро тяло може да се направи и поддържа само с естествени средства, воля и упорити тренировки. В своя изключително професионално поддържан Instagram Иван Иванов има над 800 публикации, като всяка от тях получава средно по над 3200 харесвания и по над 200 коментара.

2. Адриан Зурков (adrianzurkov): над 144.7 хил. последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ADRIAN ZURKOV 💥🇧🇬🇺🇸 (@adrianzurkov) на

Адриан Зурков е роден на 13 декември 1990 г. в гр. Елена и нашумява в страната с хитовия сериал “Ден и нощ”. Работи като барман в столицата, а с фитнес се занимава от 2006 г. С брат си Адриан разработва верига фитнес салони в американските щати Вирджиния, Мериленд и Флорида, където помагат на българите там да изградят здраво и красиво тяло, както и наемат сънародници за персонал. Звездата от малкия екран в Българиая притежава няколко сертифициката за персонален фитнес треньор, издадени както в родината, така и в САЩ. Адриан Зурков участва и в главната роля на видео клипа на Татяна “Кой си“, чиято премиера беше на 17 март 2020 г. В своя Instagram Адриан Зурков има над 870 публикации, като всяка от тях получава средно по над 3550 харесвания и над 50 коментара.

1. Лазар Ангелов (lazar_angelov_official): над 5.85 милиона последователи

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Lazar Angelov (@lazar_angelov_official) на

Лазар Ангелов, роден на 22 септември 1984 г. в София, не само най-популярният български фитнес инструктор, а е и вторият най-популярен българин в Instagram. Той е бивш състезател по културизъм и настоящ фитнес модел и фитнес инструктор в България и по света. Снимал се е за десетки международни модни списания и рекламни кампании, автор е на книга със съвети за тренировки и създател на собствена диета, а в Instragram е публикувал над 2100 снимки. Лазар Ангелов е сред 900-те най-известни в Instagram хора в света като основната част от последователите му са от Индия и Египет.

Можете да видите също кои са най-популярните български певци и певици, а и най-популярните българи като цяло, както и най-харесваните снимки в света, най-популярните домашни любимци, най-популярните манекенки и модели мъже, най-известните футболисти, най-известните тенисисти, вкл. най-популярните хотели в социалната фото мрежа.

Ето и класацията с най-популярните българи във Facebook.

Снимка: фитнес инструктор Станимир Михов

loading...