Най-популярните туристически дестинации в света на TikTok

Disney World

Кои са най-известните туристически дестинации в света на социалната мрежа TikTok?

Социалната мрежа за споделяне на кратки клипчета TikTok е най-предпочитаната от младото поколение.

Проучване разкрива кои са най-гледаните видеоклипове с туристически атракции в TikTok, съобщава Forbes.

Според проучването търсенията в TikTok на „туристически видеозаписи“ са се увеличили с над 350 процента през последната година.

TikTok, известна като Douyin в Китай, е социална мрежа, позволяваща създаването на кратки забавни и танцови видеозаписи, всеки от 15, 60, 180 или 300 секунди (10 минути). Към клипа могат да бъдат приложени редица ефекти – да бъдат забързани, забавени или редактирани с филтър. Стартирала през септември 2016 г., платформата е водеща за споделяне на кратки клипове в Китай и става все по-популярна и в други страни, превръщайки се в едно от най-бързо развиващите се и изтегляни приложения. Главната ѝ аудитория, която общо наброява над 2 милиарда потребители, са тийнейджъри, като 90% от тях ползват платформата ежедневно. 41% от всички юзъри са на възраст 16-24 години, а 43% са в Индия.

Ето и петте най-известни туристически дестинации, подредени по брой гледания в TikTok:

5. Гранд Каньон, Аризона, САЩ
Гранд Каньон


С величествените си гледки и невероятните си възможности за снимки Гранд Каньон в щата Аризона, САЩ, е сред най-разглежданите забележителности в TikTok с повече от 273.2 милиона гледания. Впечатляващото природно чудо приема над 5 милиона посетители всяка година с надеждата да зърнат величествената му красота.

4. Тадж Махал, Агра, Индия
Тадж Махал
Когато поръчва изграждането на мавзолея на любимата си в Агра, Шах Джахан едва ли е подозирал, че мястото ще се превърне вв задължителна забележителност за туристите, посещаващи Индия, и в едно от най-търсените в мрежата за видео споделяне. Над 377.4 милиона гледания са събрали клиповете с историческия Тадж Махал в TikTok, а преди пандемията над 8 милиона души годишно го включват в маршрутите си из Индия.

3. Айфеловата кула, Париж, Франция
Айфеловата кула
Може би най-разпознаваемата забележителност в света, Айфеловата кула е символ на Париж и цяла Франция. Преди пандемията над 7 милиона души годишно се качват на кулата, за да погледнат Париж отвисоко и да се доближат възможно най-много до творението на Густав Айфел. Айфеловата кула си остава мечта за мнозина – в TikTok клипове с нея са гледани над 719.6 милиона пъти.

2. Бурж Халифа, Дубай, ОАЕ
Бурж Халифа
С впечатляващите 1.9 милиарда гледания в TikTok, Бурж Халифа на силуета на Дубай заема второ място. Бурж Халифа остава най-високата сграда в света с височина 828 метра и носи титлата си от 2010 г. Гледките от Бурж Халифа са зашеметителни.

1. Disney World, Орландо, Флорида, САЩ
Увеселителният парк Disney World в Орландо, щата Флорида, е най-популярната туристическа атракция за потребителите на TikTok – те са гледали клипове с „най-щастливото място на света“ над 8.6 милиарда пъти.

Снимки: Pixabay