Най-популярните сосове в света

сос

Кои са най-известните сосове по света?

Сос е хомогенно разбита субстанция, която се добавя, за да обогати вкуса на основните съставки в някои ястия. Сосовете биват студени и топли.

Сос е френска дума, взета от латинската salsa, която в превод означава осолени.

За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба. Обикновено той е в течно или в средно-гъсто състояние като не се използват самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят, пише агенция БГНЕС.

Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти. В салата наричан дресинг, към топли и студени ястия и предястия. Съществуват сосове приготвени чрез екстракция на подправки, плодови и др., като например соев сос, пише Wikipedia.org.

Ето най-известните сосове в световната кулинария:

Доматен сос
Доматен сос


Доматеният сос е най-популярният сос в света, съществуващ в най-много разновидности. Застъпен е във френската кухня, италианската кухня, мексиканската кухня. Прави се основно от домати и различни допълнителни подправки. Подходящ е както за месни, така и за постни ястия.

Сос Холандез
Сос Холандез
Холандез е френски сос, един от петте основни във висшата фреска кулинария, макар в превод да значи холандски. Най-често се свързва с яйца Бенедикт и е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци. Приготвя се от жълтъци, разтопено масло, лимонов сок или оцет, сол на вкус, пипер, бял или лют червен, както и кора от лимон и бяло вино. Вкусът му е богат и маслен, с мек привкус от лимонената киселина.

Сос Беарнез
Беарнез е друг френски, разновидност на Холандез, който е гъст и се приготвя от разтопено масло, жълтъци и бял винен оцет. Подправя се с ароматни билки сред които пресни естрагон, керевиз и лук, добавя се едросмлян черен пипер и сол на вкус. Подходящ е за добавка към яйца и месо. Името му идва от френската провинция Беарн.

Сос Бешамел
Сос Бешамел
Бешамел е бял сос, един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.

Сос Уорчестър
Това е най-известният британски сос, носещ името на графство. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер, доматено пюре.

Сос Песто
Сос Песто
Песто е един от най-популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене пекорино и кашу.

Соев сос
Соевият сос произлиза от Китай и един от най- полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър.

Снимки: сос: Лучия Санчес; доматен сос: Джейсън Пауърс; Холандез: Джони Хънтър; Бешамел: missy & the universe; Песто: Манидис Робъртс