Най-странните плажове в света

плаж в Гърция

Кои са най-странните плажове в света и къде се намират?

Представяме някои от най-интересните плажове в света:

Плаж Navagio на остров Закинтос, Гърция

В малкото заливче на брега на остров Закинтос сред гръцките Йонийски острови плажът Navagio (на снимката горе), известен още като „Smuggler’s Cove“, изглежда като пейзаж от приказка. Това е идеалната дестинация за тези, които търсят плаж с вълнуваща история.

Името „Smuggler’s Cove“ идва не от скритото местоположение на плажа, а от името на крайбрежен търговски кораб, за който се смята, че е принадлежал на контрабандисти, който е заседнал в пясъчните дюни на плажа.

На 2 октомври 1980 г., бурно време и лоша видимост принудили товарния кораб, наречен MV Panagiotis, да навлезе близо до залива. Някои хора твърдят, че корабът е превозвал контрабандни цигари и алкохол, но официалните гръцки власти не са потвърдили това. Всъщност, след като капитанът уведомил властите, 29 местни жители били осъдени за грабеж на товара и ценно оборудване от разрушения кораб. Корабът е изоставен и все още почива заровен във варовиковия чакъл на плажа, който сега носи и прякора Корабокрушението.

Там е сниман и южнокорейския сериал „Потомци на Слънцето“ (2016), което поражда огромен интерес към плаж от туристите от Китай и Южна Корея. Също така през 2018 г. плажът беше обявен за най-добрия плаж в света в анкета сред над 1000 туристически журналисти и професионалисти.

Освен този кораб, плажът Smuggler’s Cove“ разполага и с варовикови скали, чисти сини води и бели пясъчинки.

„Скритият плаж“ в Мексико


Идеалният плаж за онези, които търсят уединение, тръпка и мистерия е „Playa del Amor” (в превод от испански – „Плажът на любовта”), наречен също „Скритият плаж“ в Мексико. Това е е мястото, където трябва да посетите на всяка цена.

Плажът е част от островите Мариета в устието на залива Бандерас. За посетителите плажът изглежда като пейзаж от някакъв фантастичен филм с бялата си пясъчна пещера, измита от сините води на Тихия океан. Островът, на който се намира Плая дел Амор, е част от архипелаг, създаден от лавата, останала след изригването на подводен вулкан. Някои смятат, че дупката в скалата, довела до образуването на „Скритият плаж”, е създадена от бомбардировки по време на военни тестове, разрешени от мексиканското правителство. „Скритият плаж” е невидим за онези, които го гледат отвън, и до него може да се стигне само по дълъг воден тунел от Тихия океан до плажа. Само около 5 метра пространство на плажа е над нивото на водата и туристите обикновено пристигат на плажа с каяк или плуване.

Плажът под морската пещера Benagil в Португалия
плаж под пещера


Португалското крайбрежие на Алгарве е благословено с много поразителни плажове под рушащи се скали, но плажът в морската пещера Benagil е от най-впечатляващите. Възникнал близо до село Бенагил, този плаж се намира в морска пещера с малък прозорец, осветяващ вътрешността му. За да достигнат до един от най-красивите плажове в света, хората използват лодка през някой от морските му входове. След като стъпите на брега върху нежния му пясък, можете да се насладите на шарките в скалата на пещерата и нейната пленителна атмосфера.

„Стъкленият плаж“ в калифорнийския национален парк MacKerricher, близо до Форт Браг
стъклен плаж
Този плаж е известен с морските си стъклени отлагания по повърхността. Първоначално пясъчната площадка е била използвана за изхвърляне на отпадъци като стъклени материали. Изхвърлянето на стъклените отпадъци е спряно през 1967 г., след което са проведени операции по почистване, за да се изчисти плажът от неразградимите материали. Природата се е справила с останалото: създала е красота от отпадъците.

Докато морските вълни са докосвали бреговете, стъклото и керамиката се превърнали в кръгли, подобни на камъчета частици с различни цветове.

Днес „Glass Beach“ се откроява със своята уникална красота, където стъклените камъчета блестят като бижута на плажа.

„Миденият плаж“ в Залива на акулите в Западна Австралия


Плаж с бял пясък, целият покрит с миди и раковини в западната част на Австралия, Shell Beach е един от най-солените известни плажове. Малките черупки слизат почти 10 метра на дълбочина в морето и това е част от Залива на акулите, който е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

„Диамантеният плаж“ в Исландия
Исландия
Този леден плаж е за любителите на ледената баня. Лагуната Jokulsarlon е известна атракция в Исландия, тъй като всеки ден се пълни с айсберги, които се откъсват от близкия ледник Vatnajökull. През целия ден тези парчета лед се носят към океана, а някои от тях се разтапят до ръба на плажа. Jokulsarlon е известен още като Diamond Beach, защото тук можете да намерите лед във всякакви форми и размери, украсяващ черната му повърхност, който искри, когато слънчевата светлина го уцели.

Каменният плаж „Пътеката на гиганта“ в Северна Ирландия
каменен плаж
Необичайният поне за представата на българите за плаж „Giant’s Causeway“ е създаден преди повече от 50 милиона години в резултат на вулканично изригване. Днес районът се състои от базалтови колони и камъни в шестоъгълни форми в различни мащаби. Съществуват много легенди и истории за „Пътеката на гиганта“, най-известната от които дава името на атракцията – че колоните са останки от пътека, построена от гигантския финландец MacCool.

„Плажът на катедралите“ в Испания
плажът на катедралите
Praia de Augas Santas с 1,5-километрова ивица на северозападното крайбрежие на Испания е изпълнен с многобройни зашеметяващи скални арки, изглеждащи като готически катедрали, откъдето идва и името му – Playa de Las Catedrales. Тези великолепни скални образувания край град Рибадео, породени от хилядолетна ерозия, наподобяват арките и контрафорсите на катедрала. Заставането на плажа и погледът през естествения му коридор наистина е гледка, различна от всяка друга. Приливите тук са уникални. Посещението на този необичаен плаж е абсолютно задължително по време на отливи.

Плажът с гигантските каменни топки в Нова Зеландия
плаж с кръгли камъни
Наричани още Dragon’s Eggs (Драконови яйцата) или Dinosaur’s Eggs (Динозаръски яйцата), камъните на плажа Koekohe в Нова Зеландия са изключителна гледка. Гигантските сфери са направени от седиментни скали, които са оформени от разбиващите се вълни, придавайки им заоблен вид.

„Плажът на прасетата“ на Бахамите
плажът на прасетата
Тези, които се интересуват от необичайна почивка на плажа, със сигурност ще намерят предизвикателство да посетят Pig Beach на Бахамите. В крайна сметка не всеки ден виждате прасета да плуват в морето. Pig Beach минава покрай Big Major Cay (Големия главен кей) на незаселен остров област Exuma, обхващаща около 360 острова, и изглежда като обичайно красив карибски плаж, ако не беше колонията му от диви прасета. Няма официално обяснение за популацията на свине на острова, но те със сигурност не са от местниата фауна на острова. Прасетата там са известни и като „плуващите прасета“.

плажовете на Бора Бора
Бора Бора
Плажовете на Бора Бора са сред най-красивите тропически плажове в света. Бора Бора е остров от Френска Полинезия. Островът е заобиколен от лагуна и бариерен риф, а в центъра има останки от изчезнал вулкан. Луксозни курорти са разположени в близост до плажовете на Бора Бора, много от тях разполагат със собствени частни плажове. Белите пясъчни плажове тук осигуряват много слънце и са осеяни с редици кокосови дървета.

„Черният плаж“ в Исландия
черен плаж
Независимо дали го наричате с пълното му име Reynisfjara или просто Vik, този плаж с черен пясък е едно невероятно място. Въпреки че не е единственият вулканичен плаж с черен пясък в Исландия, плажът край селцето Вик е специален благодарение на различните скални образувания и морски наслагвания, намиращи се по него. Те включват Рейнисдрангар – поредица от базалтови морски скали непосредствено до брега, както и шестоъгълните скални образувания, които се извисяват над посетителите. Предвид драматичния му вид, не бива да ни изненадва факта, че този плаж беше един от многото пейзажи в Исландия в заснемане на сериала „Игра на тронове“.

„Зеленият плаж“ в Хавай
зелен плаж
Плажът Papakolea, в превод „Зеленият плаж“, получава името си заради изобилието от полускъпоценни кристали Оливин, които са осеяни сред финия пясък. Необичайният зелен пясък е получен от вулканичната дейност на Мауна Лоа, който е най-големият вулкан в света.

„Червеният плаж“ в Хавай
червен плаж
Плажът Kaihalulu на остров Мауи е известен като „Червеният плаж“. Червеният пясъчен плаж е сгушен в малко заливче по протежение на хълма Главата на Ка’уики и макар да не е голям, със сигурност очарова с плътния желязночервен цвят на пясъка си. Както и при другите интересни плажове на Хаваите, и тук пясъкът се образува от вулканична дейност. Това е един от редките червени плажове в света.

Можете да разгледате и най-красивите розови плажове в света.

Снимки: Pixabay; плажът на прасетата: Jim Allen / Flickr; плажът на катедралите: Jose Luis Cernadas Iglesias / Flickr; зеленият плаж: David J Laporte / Flickr