Най-фалшифицираните лекарства в Европа

Най-често фалшифицираните лекарства в Европа са хапчета против болка и за потентност, сочи статистика.

Обезболяващите медикаменти и хапчетата за потентност са най-фалшифицираните лекарства в 47-те страни от Съвета на Европа.

Това каза в интервю за РИА Новости експертът от Генералната дирекция на Съвета на Европа по правата на човека Кристиан Бартолан, цитиран от агенция БГНЕС.

Първото най-фалшифицирано лекарство е за потентност, но ще се изненадате, че на второ място са обезболяващите, каза той. Според него в последните години се развива много опасна тенденция – фалшиви лекарства за борба със СПИН и рак. Той обясни, че това е така, защото в повече страни тези медикаменти се заплащат от джоба на пациента, а той търси по-евтина алтернатива в интернет.

Фалшивите лекарства най-често идват от Азия, Африка и Източна Европа. Трудно е да се каже къде точно се правят, защото таблетките са на разположение в много страни. Заради онлайн продажбите можете да получите лекарството след заявка по електронна поща. А с просто око е много трудно да се види кое лекарство е истинско и кое не, предупреди експертът.

По думите му голям пазар са Швеция, Франция, Германия и навсякъде, където има черен пазар.

Снимка: Ерих Фердинанд