Най-честите грешки след тренировка

след тренировка

Кои са най-честите и то елементарни грешки, които правим след тренировка?

Какво правите след тренировка? Ако сте като повечето хора, обикновено се прибирате вкъщи и сядате на дивана или ако тренирате сутрин, се къпете и отивате на работа.

Ако е така, значи правите една от най-големите грешки при възстановяването след тренировка, предупреждават експерти, цитирани от агенция БГНЕС.

Здравословните навици след упражнения са от съществено значение за оптимален резултат.

Какво ядете след тренировка също е важно за добра форма и здраво тяло. Повече експерти препоръчват да се храните след, а не преди натоварване. Трябва да приемате разумна комбинация от въглехидрати и протеини, за да възстановите основните хранителни вещества, които са били изгубени по време на тренировка и да помогнете на процеса на възстановяване. Преяждането е много грешно.

Важно е също така да се разтягате накрая на тренировката. Но какво правят повечето хора? Пропускат разтягането, като забравят, че разтягане в края на вашата тренировка поддържа ставите здрави, мускулите гъвкави и предпазват от нараняване. Разтягането трябва да продължава колкото и кардио тренировката – средно 15 минути са достатъчни.

Основна грешка е и рязкото прекъсване на натоварването. След интензивна тренировка се свличате на дивана и дори полягвате. Това е огромна грешка. Да, вие се нуждаете от почивка, но вашите мускули пък имат нужда от време, за да се отпуснат. За това трябва да останете активни по две причини – първо предпазвате мускулите и ставите си и второ –продължавате да горите калории.

Спортът носи здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, чийто видеоклипове се спортува, повече или по-малко, но все пак спортува и вземете пример:

Ако се чудите какъв спорт да захванете, може да изберете най-подходящия за вашата зодия:
Спорт за зодия Овен
Спорт за зодия Телец
Спорт за зодия Близнаци
Спорт за зодия Рак
Спорт за зодия Лъв
Спорт за зодия Дева
Спорт за зодия Везни
Спорт за зодия Скорпион
Спорт за зодия Стрелец
Спорт за зодия Козирог
Спорт за зодия Водолей
Спорт за зодия Риби

Снимка: Ърл МакДжихи