Най-четеното на №1 здравен сайт в България Zdraven.bg за 2020 година


здравословни храни

Класация с най-четеното в сайта за здраве, красота и настроение Zdraven.bg през 2020 година.

За 12-та поредна година екипът на Zdraven.bg – №1 здравен сайт в България, продължава да ви представя редовно и подбрано най-полезните новини и съвети за здравето и красотата, а също и статии за доброто ви настроение.

Още в първите седмици на 2020 г. грипът обхвана страната, а епидемия от нов щам на коронавирус покоси Китай и все повече се разпространява по света, вкл. Италия.

Ако желаете, може да се присъедините към здравните ни фенове във Фейсбук, като посетите нашата страница www.facebook.com/Zdraven.bg. Ако харесвате да разглеждате снимки или слушате приятна музика, очакваме да ни откриете и в Pinterest или YouTube, където сме съставили стотици плейлисти за всеки вкус.

Представяме класацията с дузината най-четени ни статии, публикувани през 2020 година или поне до момента. Ако сте пропуснали тези статии – прочетете ги и ги споделете с познати и приятели!

1. От грип бързо се лекува и бързо се умира

термометър


Грипната инфекция е една бърза инфекция – бързо се разпространява, бързо се заразява, бързо се усложнява, бързо се оздравява, но и бързо се умира. Това припомни доц. Георги Попов, началник на катедра “Инфекциозни заболявания” във ВМА. Прочети още.

2. Какво е коронавирус?

коронавирус
Какво трябва да знаем за новия за смъртоносен коронавирус? Ето всичко за него с препоръките на здравните власти по света и актуални обновления на обхвата. Прочети още.

3. Лондон е най-добрият град за живеене в света през 2020 г.

Лондон
Лондон зае първо място в класацията „Най-добрите градове за живеене в света 2020“, съставена от експерти от фирмата Resonance, които оценяват градовете с население над един милион души в 6 основни категории: Месторазположение, Инфраструктура и атракциони, Култура и забавления, Хора, Икономически просперитет и Дигитализация. Отчитат се редица критерии, сред които климат, ниво на безопасност, наличие на инфраструктура за отдих и атракции, наличие на образователни институции, летища, ресторанти и магазини, дял на образовани жители, доходи на граждани и популярност в социалните мрежи. А София не попада дори в топ 100. Вижте класацията!

4. Грийнпийс: Турските зеленчуци пълни с пестициди

краставици и домати
Краставиците, доматите и чушките, отглеждани в Турция са пълни с отровни, забранени в ЕС пестициди, сочи доклад на неправителствената организация Грийнпийс.

5. СЗО: Случаите на рак ще нараснат с над 80%

ракова клетка
Световната здравна организация предупреди в доклад, че случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски и средни доходи до 2040 г. поради липса на инвестиции в профилактика и грижи от правителствата им.

6. Причини за хронична кашлица

кашлица
Хроничната кашлица е досадна и симптом за заболяване, затова веднага се обърнете към своя личен лекар за преглед, съвет и лечение на този проблем, а причините за нея могат да са най-различни. Прочетете кои може да са основните причини за хроничната кашлица.

7. Орехи за здрави черва

орехи
Орехите са полезни за чревната дейност като повишават количеството на полезните бактерии.

8. Здравословно хранене, течности и плодове помагат срещу грипа

лимон и чай
В сезона на грипа е необходимо балансирано здравословно хранене, което включва повече течности, повече сокове, фрешове, плодове, съветва д-р Диана Димитрова от Клиниката по инфекциозни болести към ВМА. Прочетете още полезни съвети срещу грип.

9. България би се справила с епидемия

GHS индекс
България се намира на 61 място в света от общо 195 държави в класацията на на Индекса на глобалната здравна сигурност (GHS). Индексът измерва способностите на здравните системи в света да се справят с евентуална епидемия. В контекста на разпространението на коронавируса данните стават особено актуални.

10. Какво е черен чесън?

черен чесън
Тайна технология за ферментация на различни хранителни продукти в Корея, Япония и Тайланд стои в основата на новата суперхрана – черният чесън. Става въпрос за обикновен стар чесън, чийто глави преминават особен вид ферментация и стават черни на цвят. Какви са здравните му ползи?

11. Зелен чай за здраво сърце и дълголетие

зелен чай
Пиенето на зелен чай поне 3 пъти седмично подобрява дейността на сърцето и носи дълголетие.

12. Българското здравеопазване: капачки за здраве, бягство на лекари и болници от филми на ужасите

болница
Анализ, подготвен от отдел „Вътрешна информация“ на агенция БГНЕС описва актуалното състояние на българското здравеопазване.

13. Мащабен анализ разкрива генома на рака

ракови клетки
Мащабното проучване, в което участваха 1 300 генетици от повече от 30 страни в света, беше озаглавено „Анализ на пълния геном на всички видове рак“. Според учените, благодарение на резултатите, лекарите вече могат да диагностицират рака в ранен стадий на развитие. Лечението на злокачествените тумори ще бъде по-ефективно – с по-голяма вероятност пациентите да се възстановят.

14. Проф. Постаджиян: Близо 80% от българите над 50 години имат хипертония

апарат за измерване на кръвното налягане
Близо 80% от хората над 50-годишна възраст в България страдат от високо кръвно, каза проф. д.м. Арман Постаджиян – началник кардиологично отделение към Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ София.

15. Кои са най-честите имена на родените в България през 2019 г.?

бебе
Вижте списъка с най-често избираните от родителите имена на новородените българчета през 2019 г.

16. Доли Партън с фото предизвикателство в социалните мрежи

Доли Партън
74-годишната кънтри певицата Доли Партън отправи фото предизвикателство към потребителите на най-големите социални мрежи в света – Facebook, Instagram, LinkedIn и Tinder, които самата тя рядко използва.

17. Ниското ниво на лимфоцити увеличава риска от смърт

лимфоцит
Датски учени установиха, че ниското ниво на лимфоцити в кръвта е показател за повишен риск от преждевременна смърт.

18. EuroNews: Болното здравеопазване в България оставя пациентите уязвими

пациент
България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди EuroNews в репортаж, озглавен „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“. Прочети репортажа.

19. Джъстин Бийбър страда от Лаймска болест

Джъстин Бийбър
Световно известният канадски изпълнител разкри, че е с диагноза Лаймска болест.

20. Най-гледаните музикални клипове в България през 2020

Тони и Петър Ангелов
Класацията с най-големите хитове в България през 2020-та година, подредени по брой гледания в най-голямата социална мрежа за клипове в света и България – YouTube.

Бъдете винаги с актуална информация за здраве, красота и добро настроение и се присъединете към здравните фенове в любимите си социални мрежи:
във Facebook (над 126 хиляди почитатели): facebook.com/Zdraven.bg
в Pinterest (над 130 последователи): pinterest.com/zdravenКрасота и здраве
в YouTube (над 90 абонати): Красота и здраве

Снимки: здравословни храни: Силвия Рита; термометър: Адриано Гадини; коронавирус: Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ; Лондон от високо: Роман Грач; краставици и домати: Тим Пасмор; ракова клетка: Джоан Драгонфлай; кашлица: Russell Sprague; орехи: Любош Хоушка; лимон, трендафил и чай: aedrozda; графика на света: GHS; зелен чай: gadost0; коридор в болница: Foundry; черен чесън: ch1310; ракови клетки: Penn State; апарат за измерване на кръвното налягане: Мохамед Хасан; бебе: Pexels; Доли Партън: Instagram.com/dollyparton; лимфоцит: NIAID; пациент в болница: Енгин Акюрт; Джъстин Бийбър: facebook.com/JustinBieber

loading...