Най-четеното на №1 здравен сайт в България Zdraven.bg за 2020 година

здравословни храни

Класация с най-четеното в сайта за здраве, красота и настроение Zdraven.bg през 2020 година.

За 12-та поредна година екипът на Zdraven.bg – №1 здравен сайт в България, продължава да ви представя редовно и подбрано най-полезните новини и съвети за здравето и красотата, а също и статии за доброто ви настроение. На 2 август 2020 година медията отпразнува 12-тия си рожден ден.

Още в първите седмици на 2020 г. грипът обхвана страната, а епидемия от нов щам на коронавирус първо покоси Китай, а после се разви до световна пандемия в много огнища по света, а вече втора вълна залива Европа, като броят на доказано заразените по света надхвърли 61 милиона души.

Ако желаете, може да се присъедините към здравните ни фенове във Фейсбук, като посетите нашата страница www.facebook.com/Zdraven.bg. Ако харесвате да разглеждате снимки или слушате приятна музика, очакваме да ни откриете и в Pinterest или YouTube, където сме съставили стотици плейлисти за всеки вкус.

Представяме класацията с топ 100 на най-четени ни статии, публикувани през 2020 година или поне от началото на годината до 25 декември. Ако сте пропуснали тези статии – прочетете ги и ги споделете с познати и приятели!

1. Най-гледаните филми в кината по света за 2020 година
киносалон


Ето класацията с най-гледаните филми в кината по света за календарната 2020 година или поне до момента, основно преди световната пандемия от коронавирус, при която кината останаха затворени за зрителите през по-голямата част на годината. За първи път китайски филм оглавява световната кино класация.

2. Пандемията коронавирус Ковид-19 в България и по света
България
Какво трябва да знаем за новия за смъртоносен коронавирус? Ето всичко за него с препоръките на здравните власти по света и актуални обновления на обхвата по света и у нас, данни за България по области заболели и смъртност. Прочети кои са най-сигурните съвети за предпазване от Ковид-19.

3. Ретрограден Меркурий през 2020 г.
Меркурий
Какво да правим, когато Меркурий стане ретрограден през 2020 година? От кого да се пазим? В какво да внимаваме? Ето полезни съвети за успокоение.

4. Как Китай овладя коронавируса?
защитно облекло
Китайският президент Си Цзинпин обяви на 10 март 2020 г., че разпространението на смъртоносната епидемия от коронавирус е “обуздано в основата си”, в епицентъра му в провинция Хубей и столицата й Ухан. Официалният брой на заразените с коронавирус в Китай остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден е много нисък. Как Китай овладя COVID-19? Виж видео.

5. Какво е хидроксихлорохин?
хидроксихлорохин
Какво преставляват лекарствените препарати хлорохин и хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine), който дава надежда за лечение от коронавируса Covid-19?

6. Къде да не пътуваме при пандемията от коронавирус
коронавирус
От Министерството на външните работи на Република България призовават да се пътува в чужбина само при крайна необходимост и публикува списък на рисковите дестинации с коронавирус, както и тези държави, които не допускат българи свободно на територията си. Кои са те?

7. Най-известните българи в Instagram
Бербатов
Представяме класацията с топ 20+ българи, които имат най-много последователи в Instagram, всеки от тях с по над 300 хиляди последователи, деветима имат по над половин милион, а първите четирима могат да се похвалят и с по над милион. Повечето от тях дори са по-известни в Instagram, отколкото във Facebook. Тримата най-известни имат повече последователи, отколкото българи имат Instagram – над 1.4 милиона. Кои са те?

8. От грип бързо се лекува и бързо се умира
термометър
Грипната инфекция е една бърза инфекция – бързо се разпространява, бързо се заразява, бързо се усложнява, бързо се оздравява, но и бързо се умира. Това припомни доц. Георги Попов, началник на катедра “Инфекциозни заболявания” във ВМА. Прочети още.

9. Най-големите хитове в България през 2020
класация
Класацията с най-големите хитове в България през 2020-та година, подредени по брой пускания в най-голямата социална мрежа за клипове в света и България – YouTube.

10. Най-популярните български певици в Instagram
Лора Караджова
Ето кои са 22-те по-по-най родни певици, всяка с по над 150 хиляди последователи като 16 от тях са с по над 200 хиляди последователи, първите седем успяват да се наредят и сред най-известните българи в Instragram с по над триста хиляди последователи, а първите три певици са с по над половин милион фенове. Кои са те?

11. Българин откри неутрализитор на коронавируса (ВИДЕО)
д-р Димитров
Екип учени, ръководен от родения в България и завършил Софийския университет Димитър Димитров, доктор по инфекциозни заболявания, който е и директор на Центъра за терапия с антитела към медицинското училище на Университета в Питсбърг, откриха биомолекула, която може да неутрализира коронавируса, който причинява Ковид-19. Виж видео!

12. Ретрограден Марс през 2020 година
Марс
Наричаме движението на една планета ретроградно, не защото тя се движи назад по орбитата си, а защото се намира между Слънцето и Земята и наблюдавайки я оттук, изглежда, че е тръгнала назад. Планетата Марс отчита ретроградност средно по веднъж на всеки две години. Какво да правим, когато Марс е ретрограден, и за какво да внимаваме? Ето важни и полезни съвети за успокоение.

13. Най-популярните български фитнес треньори в Instagram
Станимир Михов
Представяме топ класация на български професионални фитнес треньори, имат най-много последователи в Instagram. Всеки от тези двайсетима атлетични българи с красиви тела има по над 10 хиляди последователи в социалната мрежа, като първите трима са с по над 100 хиляди фенове. Кои са те?

14. Държавите с най-висока смъртност от коронавирус Ковид-19
коронавирус
Статистиката отдавна опроверга твърденията за сравнително ниската смъртност при болните от новия коронавирус Ковид-19. Какви са данните и къде сме ние?

15. Най-гледаните онлайн филми на Netflix
Netflix
Кои са най-гледаните онлайн оригинални филми на Netflix? В класацията са подредени всички заглавия, предизвикали интерес към поне 25 милиона абонати на най-популярната онлайн платформа за филми и сериали в света, които наброяват над 190 милиона в цял свят.

16. Нощните заведенията в България затварят при пандемията от коронавирус
клуб
Какви са изисванията за заведения по време на пандемия от коронавирус? Научете на какви санитарни мерки трябва да отговарят заведенията – ресторанти и михани, кафенета и сладкарници и т.н., за да седнем безопасно в тях – на стол вътре или в градината или терасата им.

17. Всичко зас руската ваксина срещу коронавирус
Русия
Русия пристъпва към масова ваксинация с ваксината срещу коронавируса, причиняващ Ковид-19, разработена в страната. Резултатите от изпитанията са публикавани в престижното медицинско издание Lancet.

18. Билки за имунитет
маточина
Кои са най-добрите билки, укрепващи имунитета?.

19. Най-популярните български певци в Instagram
Тото
Ето топ 35 с родните изпълнители, записали поне една песен, които са с най-голям брой последователи в Instagram – всеки от тях с по над 50 хиляди фенове. Кои са те?

20. Най-опасните летища от зараза с коронавирус
в летище
Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) актуализира списъка на летищата, разположени в засегнатите райони с висок риск от предаване на инфекцията COVID-19. По-късно обаче ЕК реши да не публикува изготвения списък!

21. Шведският опит с коронавируса не проработи добре
корона
Кралство Швеция не въведе карантина по време на пандемията от новия коронавирус КОВИД-19, а резултатът изведе страната сред държавите с най-висока смъртност от Covid-19. Представяме интервю с д-р Красимир Кацарски, лекар с около 40-годишен опит, който в момента работи в една от най-реномираните болници на Стокхолм.

22. Нови правила и препоръки за маските
маска за лице
Как да носим маската? Как да си я направим? Как да си я сложим правилно и как да я махаме? ЕК въведе единен стандарт за маските за лице и посочи нови правила и препоръки за употребата им. Научете какви са те.

23. Най-известните българи във Facebook
facebook
Представяме класацията с българите, които имат най-много фенове в във Facebook, като всеки от тях е с по над триста хиляди фенове, седмина са с по над половин милион последователи, а първите трима могат да се похвалят с милиони почитатели, като пък първите двама са с повече фенове, отколкото българи има във Facebook! Кои са тези политици, певици, актриси, плеймейтки, фризьорки, рапъри и спортисти?

24. Най-лесните ефективни упражнения в домашни условия
Станимир Михов
Потърсихме експертното мнение на един от най-известните фитнес инструктори в България – Станимир Михов, който да предложи на всички, по-малко или повече спортуващи, няколко лесни упражнения, които могат да се правят в домашни условия. Вижте ги и вие, наистина са лесни!

25. Лондон е най-добрият град за живеене в света през 2020 г.
Лондон
Лондон зае първо място в класацията „Най-добрите градове за живеене в света 2020“, съставена от експерти от фирмата Resonance, които оценяват градовете с население над един милион души в 6 основни категории: Месторазположение, Инфраструктура и атракциони, Култура и забавления, Хора, Икономически просперитет и Дигитализация. Отчитат се редица критерии, сред които климат, ниво на безопасност, наличие на инфраструктура за отдих и атракции, наличие на образователни институции, летища, ресторанти и магазини, дял на образовани жители, доходи на граждани и популярност в социалните мрежи. А София не попада дори в топ 100. Вижте класацията!

26. Българска ваксина срещу коронавирус готова до Нова година
ваксина
Съгласно плановете, които БАН изпълнява, до Нова година България ще има собствена ваксина срещу новия коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19. Какво знаем за нея?

27. Най-популярните манекенки в Instagram
манекенки
Класация с най-известните манекенки в света, всяка от които с по над 11 милиона последователи в Instagram. Кои са те?

28. Защо бирата е полезна при спорт?
бира
Умерената консумация на бира помага на спортуващите. Как и защо?

29. Съвети на Стилиян Сариев за здраво и красиво тяло
Стилиян Сариев
Обстоен разговор с фитнес модела и спортист Стилиян Сариев за ползите от спорта, как можем да постигнем здраве с него, да направим красиво тяло и какво ни трябва да започнем да тренираме.

30. Д-р Ангел Кунчев: Ако ще и в скафандри да сложим учениците, няма да спрем коронавируса в училище
д-р Кунчев
Доц. д-р Ангел Кунчев коментира ситуацията с коронавируса в страната и обяснява как се процедира в училище, ако се засече заразен. Виж видео.

31. Китайски съвети срещу коронавирус
китайка
Учени и лекари от Китай да формулират основните препоръки за справяне с пандемията и да посочат допуснатите грешки. Прочетете ги и вие!

32. Кои са фалшивите съвети срещу коронавирус?
коронавирус
Фалшиви здравни съвети и илачи срещу коронавирус заливат интернет. Кои са доказано неверните?

33. Как се пипва коронавирус в самолет?
самолет
Плътно един до друг, часове наред в затворено пространство: възможно ли е да се заразим с коронавирус по време на полет със самолет? Изследвания дават отговор на този въпрос.

34. Къде и кой носи маска в Европа?
Париж
Къде в Европа е задължително носенето на маски, кой и при какви случаи?

35. Какво е Ку-треска?
овца
Какво представлява смъртоносната Ку-треска и как протича при човек?

36. Грийнпийс: Турските зеленчуци пълни с пестициди
краставици и домати
Краставиците, доматите и чушките, отглеждани в Турция са пълни с отровни, забранени в ЕС пестициди, сочи доклад на неправителствената организация Грийнпийс.

37. Проф. Плочев: Коронавирусът е съвършен
коронавирус
Коронавирусът не е плод на “черната биология” и не е създаден в лаборатория. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Това каза в интервю за bTV на 1 юни 2020 г. проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА.

38. Причини за хронична кашлица
кашлица
Хроничната кашлица е досадна и симптом за заболяване, затова веднага се обърнете към своя личен лекар за преглед, съвет и лечение на този проблем, а причините за нея могат да са най-различни. Прочетете кои може да са основните причини за хроничната кашлица.

39. Bosch създаде светкавичен тест за коронавирус
Bosch
Германският технологичен гигант Bosch създаде най-бързия в света PCR-тест за новия коронавирус, чийто резултат е готов за 39 минути.

40. Как се разпространява коронавирус в самолет?
в самолет
Учени разработиха модел за масово разпространение на коронавирус в самолет. Вижте видео!

41. Колективният имунитет не работи при коронавирус

маска за лице
Изолацията, а не колективния имунитет помага при новия коронавирус. Научете защо е така!

42. Как се разпространява коронавирусът около нас?
коронавирус
Реаниматорът от болница „Света Екатерина” д-р Филип Абединов посочи съвети и нагледни демонстрации за разпространението на коронавируса, причиняващ COVID-19. Вижте видео!

43. Григор Димитров: Коронавирусът ме удари тежко (ВИДЕО)
Григор Димитров
Гришо обяви в инетрвю, че е прекарал много тежко коронавируса и още се чувства зле. Вижте видео.

44. Доц. Мангъров: Живейте нормално и избягвайте събиранията на закрито
табела
„Ще посъветвам хората да живеят по най-нормалния начин – както са си живели досега, просто да си мият ръцете и доколкото е възможно да избягват да се тикат там, където има много хора, събрани на едно място в затворено помещение. Нищо повече“, каза доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София в обширно интервю.

45. Изобретиха маски, които убиват коронавируса
маска
Два независими екипа учени – в Канада и в Германия, успяха да разработят технологии за създаването на маски за лице, които неутрализират над 99% от коронавирусите. Научете повече.

46. Български маски убиват коронавируса
маска
Филтър на маска за лице, която е предназначена за индивидуална защита срещу проникване на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло, както и срещу пренасянето им от пациент към хора от околната среда, беше представен в Русенския университет.

47. Допълнителни права на българите в Закона за извънредното положение
жена с маска
Какви допълнителни права имат българските граждани, свързани със здравеопазването, които са регламентирани в приетия на 24 март 2020 г. Закон за извънредното положение.

48. СЗО: Тийнейджърите трябва да носят маски
маска
Децата над 12 години трябва да носят маски в пандемията от коронавирус, обяви Световната здравна организация. Защо и кога?

49. Почина първи летовник с коронавирус на българското Черноморие
къмпинг Градина
41-годишен софиянец, почиващ на къмпинг “Градина”, е първият потвърден случай на Ковид-19 на българското Черноморие, който завърши в фатален край.

50. Симптомите на COVID-19 при децата
дете и коронавирус
Учените посочиха основните симптоми на новия коронавирус при децата. Какви са те?

51. Пушачите по-рядко хващат коронавирус
пушачка с маска
Изследователи, изучаващи пациенти с Covid-19 сред парижките обществени болници, откриха някои доказателства, че пушачите могат да бъдат по-добре защитени от коронавируса, отколкото останалите.

52. Проф. Коста Костов: Мерки плюс тестове е формулата
маски
„Трябва да се вземат мерки за ограничаване на тези огнища. Връщането към сериозните мерки ще провали усещането ни за успеваемост. Много бързо обявихме успех, при положение че знаем много малко за вируса. Нямаме контрол върху епидемията. Затова настоявахме за по-широко тестване на населението. Не знаем каква е характеристиката на епидемията в България“, обяви проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския съвет, създаден заради ситуацията с коронавируса в България, в обширно интервю.

53. СЗО: Случаите на рак ще нараснат с над 80%
ракова клетка
Световната здравна организация предупреди в доклад, че случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски и средни доходи до 2040 г. поради липса на инвестиции в профилактика и грижи от правителствата им.

54. Доналд Тръмп: Не се страхувайте от коронавируса, ще го победим! (ВИДЕО)
Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп се излекува от коронавирус във военна болница.

55. Коледната песен на Марая Кери стана №1 след повече от четвърт век
Марая Кери
26 години бяха необходими на талантливата Марая Кери, за да достигне първото място в света с коледния си хит All I Want for Christmas Is You. Прочети историята! Приятно настроение!

56. Орехи за здрави черва
орехи
Орехите са полезни за чревната дейност като повишават количеството на полезните бактерии.

57. Тони Стораро пребори коронавируса
Тони Стораро
44-годишният Тунчер Фикрет Али, известен с творческия псевдоним Тони Стораро в музикалния бизнес и любимец на стотици хиляди почитатели на поп фолк музиката, се възстановява от коронавирусна инфекция.

58. Задължително носене на защитно средство за лице в България
маска
Заповед разпорежда задължително носене на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, първо – от 12 април 2020 г.

59. Кисело мляко срещу коронавирус?
кисело мляко
Редовната консумация на кисело мляко може би обяснява ниската смъртност от коронавирус в България, предполага международно изследване.

60. Коронавирус и грип едновременно
термометър
Какво ще стане, когато коронавирус и грип връхлетят едновременно? Прочетете анализа на германските експерти!

60. Как да възвърнем лесно форма след леко покачване?
Калоян Славов
Калоян Славов, един от най-известните фитнес инструктори в България, разкрива своите съвети как обикновен човек да промени тялото си към по-добро за седмици.

61. Доц. Мангъров става шеф на Ковид-отделение
Мангъров
Един от най-големите критици на мерките сам е пожелал да излезе на първа линия в борбата със заразата. Какво провокира неговото решение?

62. Витамин D намалява риска от смърт при коронавирус
слънце
Хората с достатъчно ниво на витамин D в организма са с по-нисък риск от фатален край при заразяване с коронавирус. Защо?

63. Доц. Околийски от СЗО: Занемарени мерки водят до втори пик
защитни средства
Д-р Михаил Околийски, експерт “Обществено здраве” в българския офис на Световната здравна организация (СЗО), заяви, че увеличаването на новозаразилите се с коронавирус е тревожен факт, който се дължи на занемаряване на препоръчаните противоепидемични мерки. „Ние наблюдаваме една доста повишена безгрижност у хората“, изтъкна той. Прочетете неговите разсъждения.

64. Диетата на Дженифър Лопес
Дженифър Лопес
Американската актриса и певица Дженифър Лопес, родена на 24 юли 1969 г., разкри тайните, които й позволяват да поддържа фигурата си в перфектна форма.

65. Идеални упражнения за стегнато седалище с ластици (ВИДЕО)
упражнение
Представяме най-ефективните упражнения с ластици за стегнати седалищни мускули, които може да изпълним вкъщи или навън. Вижте видео!

66. Алкохол не предпазва от коронавирус
алкохол
Европейският клон на Световната здравна организация (СЗО-Европа) публикува становище на 14 април 2020 г., в което се твърди, че консумацията на алкохол не предпазва от новия коронавирус Ковид-19.

67. Какво е черен чесън?
черен чесън
Тайна технология за ферментация на различни хранителни продукти в Корея, Япония и Тайланд стои в основата на новата суперхрана – черният чесън. Става въпрос за обикновен стар чесън, чийто глави преминават особен вид ферментация и стават черни на цвят. Какви са здравните му ползи?

68. Червено вино или фитнес за повече имунитет?
Стилиян Сариев
Какво да направим за по-добър имунитет срещу вирусни заболявания като грип и коронавирус, особено в есенно-зимния сезон? Да се подкрепим с червено вино или пък бира или просто да спортуваме? Къде е истината? Коментари от фитнес модела, спортист и подгласник на „Мистър Пловдив“ 2018 Стилиян Сариев.

69. Германски учени очакват и 8-ма вълна от коронавирус
коронавирус
Експертите от германския институт „Роберт Кох” обявиха, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, може би дори да има и осма вълна на коронавируса. Защо?

70. Най-популярните снимки в Instagram
Instagram
Класацията с най-популярните снимки в Instagram, всяка събрала над 12 милиона харесвания.

71. Здравословно хранене, течности и плодове помагат срещу грипа
лимон и чай
В сезона на грипа е необходимо балансирано здравословно хранене, което включва повече течности, повече сокове, фрешове, плодове, съветва д-р Диана Димитрова от Клиниката по инфекциозни болести към ВМА. Прочетете още полезни съвети срещу грип.

72. Повторно заразяване с коронавирус и в Италия
тест за коронавирус
Италия се нареди сред няколкото държави, които засякоха повторно заразяване с коронавирус от вече излекувани пациенти. Повече подробности.

73. Българската песен за Евровизия 2020 е Tears Getting Sober
Виктория Георгиева
На 6 март 2020 г. беше представена официално българската песен за Евровизия 2020. Това е баладата Tears Getting Sober в изпълнение на Виктория Георгиева. Музиката и текстът на Tears Getting Sober са дело на самата Виктория в сътрудничество с един от успешните композитори и текстописци на Евровизия от музикалната компания Symphonix International – Борислав Миланов. За съжаление Евровизия 2020 беше отменена заради пандемията от коронавирус по света.

74. Дейвид Набаро, СЗО: Източна Азия е добър пример за справяне с коронавируса, а Европа е под заплаха от трета вълна
Дейвид Набаро
Специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) Дейвид Набаро предупреди за опасността от трета вълна на коронавирус в Европа в началото на 2021 година. Според Набаро европейските държави не са успели да предотвратят втората вълна на коронавируса, след като са успели да поемат контрола над първата.

75. Забраниха яденето на кучета и котки в Шънджън
коте
Решението за забрана на яденето на кучета и котки в китайския град бе взето, след като стана ясно, че епидемията от коронавирус е тръгнала от заразяване с месо на диво животно, което принуди китайските власти да забранят търговията и консумацията на диви животни.

76. СЗО одобри светкавичен тест за коронавирус
тест
СЗО одобри евтин бърз тест, който диагностицира коронавируса за броени минути.

77. Зелен чай за здраво сърце и дълголетие
зелен чай
Пиенето на зелен чай поне 3 пъти седмично подобрява дейността на сърцето и носи дълголетие.

78. Германия готова за нова вълна коронавирус дори без ваксина
Берлин
Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да избегне втора вълна на пандемията от коронавирус. Как и защо?

79. Нов вирус ала свински грип с потенциал за пандемия откриха в Китай
прасе
Китайски учени предупреждават за нов вирус, подобен на смъртоносния свинския грип от 2009 година, с потенциал за нова пандемия, който може да се предава на хора, като за основния му носител са считани домашните прасета. Научете подробностите!

80. Най-богатите на вода храни за здраве и красива кожа
портокали
Списък с полезни храни, с богато съдържание на вода, които хидратират организма и помагат за здрава и красива кожа.

81. Официална заповед за изолация на заразените с коронавирус в България
тест
Министърът на здравеопазването на Република България издаде заповед с дата 16 март 2020 г., с която нарежда кои потвърдени случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолация и лечение, и при кои потвърдени случаи на COVID-19 изолацията се провежда задължително в лечебно заведение. Още подробности.

82. Кучето надушва коронавирус
куче
Кучето може да стане ценен помощник в борбата срещу Ковид-19, защото успява да надуши коронавируса у човек.

83. Лесна и здравословна зеленчукова супа
супа
Представяме кулинарна рецепта за вкусни и здравословна зеленчукова супа, която се изпълнява бързо и лесно, като всичко отнема до 15 минути.

84. Изследването за коронавирус в Пловдив е представително за цяла България
Старият град в Пловдив
Изследване на коронавируса по метода Илайза (ELISA) бе направено в в Пловдив, а резултатът е представителен за страната. То ще отговаря изцяло на критериите на Световната здравна организация. Само 1% от българите имат антитела, показва то.

85. Страшно ли е да тръгнем на фитнес?
фитнес
Повечето от нас наистина се притесняват да стъпят в спорната зала. Zdraven.bg попита за коментар по темата за притеснението на човек как да почне да спортува един от най-известните фитнес инструктори в БългарияКалоян Славов.

86. Ути Бъчваров: Държавата да създава адекватни мерки срещу коронавируса, за да се изпълняват от хората
Ути Бъчваров
Интервю с Ути Бъчваров, заразен с коронавирус, как понася карантината.

87. Д-р Петров: COVID-19 крие неизвестни, водещи до смъртта и на млади хора, без придружаващи заболявания
жена с маска
„Смъртността при млади хора без придружаващи заболявания е смущаващ и притеснителен факт. Това говори, че има нещо, което не оценяваме“, заяви в интервю за БГНЕС началникът на отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ „Света Анна“ д-р Петър Петров на 15 юни 2020 г. Виж цялото интервю.

88. Защо мъжете са по-застрашени от коронавирус?
мъж
Лекари от Пекин установяват, че мъжете и жените са еднакво често заразявани с новия вид коронавирус, но много по-често мъжете стигат до интензивно лечение и два пъти повече от жените умират от COVID-19.

89. Мащабен анализ разкрива генома на рака
ракови клетки
Мащабното проучване, в което участваха 1 300 генетици от повече от 30 страни в света, беше озаглавено „Анализ на пълния геном на всички видове рак“. Според учените, благодарение на резултатите, лекарите вече могат да диагностицират рака в ранен стадий на развитие. Лечението на злокачествените тумори ще бъде по-ефективно – с по-голяма вероятност пациентите да се възстановят.

90. Магнезий за добро функциониране на мускулите
мускули
Елементът магнезий изпълнява изключително важна роля при протичането на метаболитните процеси, свързани със синтез или обмяна на високоенергийни съединения като глюкоза.

91. Селена Гомес с диагноза биполярно разстройство
Селена Гомес
Американската певица и актриса Селена Гомес заяви в пряк ефир в най-голямата социална мрежа в света за споделяне на снимки Instagram, че й е поставена диагнозата “биполярно разстройство”.

92. Български лекар в САЩ: За първи път България взе бързи мерки и не догонва света, риск е те да се разхлабват
коронавирус
Д-р Хичев от екипа на общия щаб за бързо реагиране във връзка с пандемията от коронавирус между американската Асоциация по тъканноклетъчна трансплантология и американския Департамент по здравеопазване дискутира пандемията от коронавирус КОВИД-19 в обширно интервю.

93. ЕК отпуска на България 20 млн. евро за здравеопазване
ЕК
Европейската комисия (ЕК) съобщи на 25 юни 2020 г., че отпуска на България над 20 милиона евро по политиката на сближаване. Предвижда се средствата да послужат за системата на здравеопазването в усилията за преодоляване на последиците от епидемията от Ковид-19.

94. Китайската ваксина за COVID-19 създава успешно имунитет
коронавирус
Китайската ваксина срещу COVID-19 дава имунитет до 28 дни след приемане на първата доза, заяви Лю Дзинжен, ръководителят на Китайската национална фармацевтична група (Sinopharm), която ще произвежда ваксината.

95. Коронавирусът уврежда и щитовидната жлеза
шия
Новият коронавирус КОВИД-19 засяга не само дихателната система. Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза – тиреоидит.

96. Най-добрите плажове в Гърция за лято 2020
плаж Симос
Кои са най-добрите места за плаж в Гърция за сезон Лято 2020 в условията на световната пандемия от коронавирус?

97. Антонио Бандерас с коронавирус
Антонио Бандерас
Антония Бандерас е с положителна проба за Ковид-19 навръх 60-тия си рожден ден – 10 август. Това обяви звездата в социалните мрежи.

98. Проф. Александрова от БАН: Очакваше се Covid-19 да продължи с локални огнища
коронавирус
“Очакваше се вирусът да продължи по такъв начин – с локализирани огнища. Хората, които отговарят за тяхното обгрижване, се справят добре”. Това заяви проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към БАН, за БНР на 11 юни 2020 г. Прочети цялото интервю.

99. В ски курорт в Австрия почти половината с коронавирус без да усетят
Ишгъл
В австрийския курорт Ишгъл масово са карали Ковид-19 без да усетят и въпреки това не се изградил стаден имунитет.

100. Създадоха предпазна маска от канабис
маска
Френска компания пуска предпазни маски от канабис, които филтрират до 89% от всички вируси.

101. България би се справила с епидемия
GHS индекс
България се намира на 61 място в света от общо 195 държави в класацията на на Индекса на глобалната здравна сигурност (GHS). Индексът измерва способностите на здравните системи в света да се справят с евентуална епидемия. В контекста на разпространението на коронавируса данните стават особено актуални.

Бъдете винаги с актуална информация за здраве, красота и добро настроение и се присъединете към здравните фенове в любимите си социални мрежи:
във Facebook (над 125 хиляди почитатели): facebook.com/Zdraven.bg
в Pinterest (над 130 последователи): pinterest.com/zdravenКрасота и здраве
в YouTube (над 100 абонати): Красота и здраве

Снимки от: Pixabay; Flickr; Unsplash; Instagram; Facebook; Wikipedia; Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ; Министерството на външните работи на Великобритания; Министерски съвет на Р. България; Русенския университет; Белия дом; Университета на Питсбърг; НАСА