Най-чистите плажове на българското Черноморие 2024

Албена

Кои са най-чистите плажове на българското Черноморие, отличени със Син флаг за сезон Лято 2024?

Програмата Син флаг обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво. Тя поощрява чистите и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието.

За да получат еко-сертификатът плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.

Рекорден брой български плажове получават Син флаг през 2024 година. 22 български плажа и едно пристанище през 2024-та получават „Син флаг“. Това е рекорд за България, след като през 2023 г. по българското Черноморие се вееха 21 сини знамена. През 2022-ра 18 плажа по българското Черноморие са сертифицирани със „Син флаг“, което е с 3 плажа повече спрямо 2021-ва, когато отличените плажове са 15, а през 2019-та бяха само 13. Пет години по-рано, през 2017 г., плажовете със „Син флаг“ бяха 11 на брой.

Един от плажовете – „Свети Влас Централен“, отново влиза в списъка на отличниците, след като преди години е бил носител на наградата.

Високото отличие оценява плажовете за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят. Ето кои са най-чистите плажове по крайбрежната ни ивица на Черно море, представени от по посока от север на юг:

плаж Бялата лагуна край Каварна
Бялата лагуна


Разположенa на панорамен залив между Балчик и Каварна, Бялата Лагуна предлага комфорт и уют в скандинавски стил. Със своите няколко корпуса комплексът може да задоволи всеки вкус. Тя е предпочитано място за ваканция заради златния пясък, гальовното море, чистия въздух, разнообразните възможности за настаняване, вкусната храна и освежаващите напитки и традиционното гостоприемство. В непосредствена близост до Бялата Лагуна е Тузлата – местност, известна с лековитата си кал, подобряваща състоянието на нервната и опорно-двигателната система, както и голф игрището “Тракийски скали” – любимото място за упражняване на аристократичния спорт на стотици играчи от цял свят.

плаж Албена:
Албена
Плажът на „Албена“ е един от най-хубавите плажове в България. Коприненият пясък разказва на децата приказки за приключения, а на родителите – за заслужена почивка. Шумът на топлите вълни гали слуха, а жаркото слънце е наслада за сетивата. Плажовете на „Албена“ са цели 21 и се нареждат сред най-добрите в България. Ивицата им е дълга повече от 6 км и е широка до 150 метра. Брегът е полегат, а морето – плитко и ласкаво. Разнообразието от водни спортове, атракциони и площадки превръща плажа на Албена в любимо място за всеки. Той предлага прекрасни условия за семейна почивка с деца, защото е един от най-чистите в България. Подходящ е, разбира се, и за ваканция с приятели. Това е морският курорт, който пази за всекиго по нещо. „Албена“ е притежател на еко отличието „Blue Flag“ за чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват „Балтата“.

плаж Кранево – Север:
Кранево – Север
Село Кранево е климатолечебно морско селище. Намира се на 2 км. от курорта Албена, до който може да се стигне и пеша по крайбрежната плажна ивица. Плажовете са от светъл пясък, поддържани и чисти. Морето е плитко и позволява безопасното къпане на деца. В южната част на селото има останки от древна римска крепост и е изграден Национален детски комплекс.

плаж Златни пясъци:
Златни пясъци
Дължина на плажната ивица в курорта с 60-годишна история „Златни пясъци“ е 3.5 км, която на места достига 100 метра ширина и се слави като един от най-добрите пясъчни плажове в Европа. Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък. Пясъчното морско дъно плавно се спуска в морето, липсват скали и резки промени на дъното.

плаж Слънчев ден
Слънчев ден
Курортен комплекс „Слънчев Ден“ е разположен на самия морски бряг в близост до град Варна. Тук морският климат е с изключително чист въздух, богат на соли, озон, бром, калций и йод с оптимална влажност на въздуха 63-65%. Плажната ивица и морето са отличени със „Син Флаг“ – международен сертификат за чистота на морската вода и качеството на плажната ивица.

плаж Хижа Черноморец – Юг

плаж Обзор – Централен
Обзор – Централен
Град Обзор се намира на границата между Варненска и Бургаска област. Разположен е в залив, който започва на север от нос Св. Атанас, а на юг достига до Еминската планина. Курортът Обзор се намира на панорамния път, свързващ Южното и Северното Черноморие, на 65 км южно от гр. Варна и на 6 км от гр. Бяла. От Бургас е отдалечен на 74 км, а от Несебър на 37 км. Плажната ивица на курорта е дълга около 10 км и широка от 20 до 60 м. Особено красиви са южният плаж и плажът „Иракли”. Пясъкът е зърнест, със златист цвят. Съчетанието на красива природа, чисто море, златист пясък, спокойствие, гостоприемство и добра кухня превръщат Обзор в предпочитано място от туристите. На плажа могат да бъдат практикувани редица спортове като плажен волейбол, плуване, сърфиране, гмуркане, джетове, водни ски и др.

плаж Бяла – Юг
Бяла – Юг
Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде – с храсти. Морската вода е кристално чиста, чудесна за къпане, защото няма индустриална зона наблизо.

плаж Свети Влас – Изток

плаж Свети Влас – Централен

плаж Свети Влас – Нов
Свети Влас – Нов

и трите плажа на Слънчев бряг: плаж Слънчев бряг – Север, Слънчев бряг – Централен и Слънчев бряг – Юг
Слънчев бряг – Централен
Плажната ивица на Слънчев бряг е най-голямата на Балканския полуостров с дължина 8 км и ширино от 30 до 60 метра. Там се отчитат средно 1700 слънчеви часа от май до октомври. Слънчев бряг e най-дългогодишен носител на „Син флаг“ у нас, като този плаж е със сертификат от 1995 година насам.

плаж Несебър – Юг
Несебър – Юг
За първа година плаж „Несебър – Юг“ получи световния сертификат „Син Флаг“ през 2018 г. Почиства се ежедневно и обезпаратизява всеки месец.

плаж Поморие – Изток
Поморие – Изток

плаж Къмпинг Черноморец
Къмпинг Черноморец
рад Черноморец се намира на 25 км. южно от град Бургас. Разположен е на северния нос на Созополския залив, точно срещу стария град и остров Св. Иван. Има 4 плажни ивици и е само на около километър от къмпинг Градина, предлагащ отлични условия за сърф. Плажната зона на еко къмпинг Черноморец се намира в залива, непосредствено пред къмпинга. В зоната са обособени удобни кътове с шатри, шезлонги и чадъри. Всеки летуващ в къмпинга или гост, решил да ни посети, може да се наслади на прекрасната, бистра вода в залива и да се разхлади по време на горещите летни дни.

плаж Созопол – Централен
Созопол – Централен

плаж Созопол – Харманите

плаж Дюни
Дюни
Плажът е с дължина 451 линейни метра и на него са разположени 5 поста на 100 метра разстояние, които са с по двама спасители. Плажът е разделен на две части. Едната е за туристите от комплекса, а втората част е за посетителите, които не са гости на комплекса. За тях са разположени около 90 шезлонга. Осигурен е достъп и за инвалиди, както и специално място с чадъри за тях. За забавление на децата има две детски площадки. Построен е и медицински център с линейка за спешни случаи. Има тоалетни, душове и кабинки за преобличане. За забавление в морето е разкрита водна база. Плажуващите имат възможност да карат джетове, яхти, водни ски, канута, водни колела, сърфове. Сред морските атракции са и надуваемите съоръжения, които се теглят. Плаж Дюни е разположен на 40 км южно от Бургас и на 8 км от Созопол. Той е заобиколен с растителност и високи дървета. Принадлежи към курорта Дюни. Ваканционното селище има добре развита инфраструктура. Разположено е на голям и плитък залив на плажа с пясъчни дюни до морето.

плаж Дюни – Юг
плаж Дюни – Юг
„Дюни-Юг“ е един от най-красивите и най-съхранени в екологично отношение плажове у нас. Плажната ивица се поддържа и управлява в унисон с най-високите международни стандарти. На концесионираната територия от плажа е разположено едно единствено малко заведение. Плаж „Дюни – Юг“ е сертифициран по международната сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища „Син флаг“ след 2019 година досега.

плаж Аркутино
плаж Аркутино
Най-романтичният плаж в България е плаж „Аркутино“. Той е част от комплекс „Свети Тома“. От брега се открива спираща дъха гледка към един от петте острова в Черно море – Свети Тома (Змийски остров). На самия плаж има не само чадъри и шезлонги, но и водни забавления, плажен фитнес, волейболно игрище, детски кът, както и две заведения. Плаж „Аркутино“ е носител на „Син флаг“ от 2020 година. Близо до плажа се намира и Мечешкото блато (блато „Аркутино“), в което се срещат водна лилия, водна леща и жълта водна роза, а други забележителности в района, които можете да посетите, са Беглик Таш, река Ропотамо, река Велека и Поморийското езеро.

Можете да видите и кои са най-добрите места за плаж в Гърция за 2023 година.