Най-чистите плажове на българското Черноморие 2019

Кои са най-чистите плажове на българското Черноморие, отличени със Син флаг за сезон 2019?

Програмата Син флаг обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво. Тя поощрява чистите и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието.

За да получат еко-сертификатът плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.

През 2019 г. 13 плажа на българското Черноморие са сертифицирани със Син флаг, като през 2017 г. те бяха 11 на брой. Два от плажовете със Син флаг през 2017-та вече са с отнето призвание – Свети Влас – Централен и Свети Влас – Източен, докато други четири са новопризнати за най-качествени през 2019-та.

Високото отличие оценява плажовете за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят. Ето кои са най-чистите плажове по крайбрежната ни ивица на Черно море, представени от по посоко от север на юг:

плаж Бялата лагуна край Каварна
Бялата лагуна

плаж Албена:
Албена

плаж Слънчев ден
Слънчев ден

плаж Елените
Елените

плаж Свети Влас – Нов
Свети Влас – Нов

и трите плажа на Слънчев бряг: плаж Слънчев бряг – СеверСлънчев бряг – Централен и Слънчев бряг – Юг
Слънчев бряг – Централен
Плажната ивица на Слънчев бряг е най-голямата на Балканския полуостров с дължина 8 км и ширино от 30 до 60 метра. Там се отчитат средно 1700 слънчеви часа от май до октомври.

плаж Несебър – Юг
Несебър – Юг
За първа година плаж Несебър Юг получи световния сертификат Син флаг през 2018 г. Почиства се ежедневно и обезпаратизява всеки месец.

плаж Поморие – Изток
Поморие – Изток

плаж Созопол – Харманите

плаж Дюни
Дюни

плаж Оазис
плаж Оазис
Плажът Оазис се намира на юг от село Лозенец (около 1 км) и на север от Царево (на около 4 км). До него се стига по стария път между Лозенец и Царево, който се вие покрай брега на морето, живописен и безкраен.! Местоположението на това кътче е уникално, тъй като е комбинация от красиво море, просторен плаж, който на широчина достига 40 метра, а на дължина – 500 метра, и дивата природата на Странджа планина. Голяма част от районът, където се шири плаж Оазис е със статут на резерват и се характеризира с наличието на интересни представители на флората и фауната.

Можете да видите и кои са най-добрите места за плаж в Гърция за сезон Лято 2019.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от над 40 български песни за лятото:

Снимки: Албена от птичи поглед: Юлиана Николова; плажовете Несебър-Юг и Свети Влас-Нов: Министерство на туризма

loading...