Най-щастливите хора в Европа отново са датчаните

Най-щастливите хора в Европа живеят в Дания, Швейцария и Финландия, сочи актуално проучване.

Финландското списание Социално застраховане провело анкета сред жителите на няколко европейски държави. Те били помолени да отговорят на въпроса “Доколко сте щастливи?” и да направят оценка на своите усещания по десетобална скала.

Най-висок “показател на щастието” е регистриран в Дания (8,3) и в Швейцария – 8,1. Жителите на Финландия с 8 точки са на трето място. Списъкът на европейските щастливци продължава с норвежците и шведите, следват белгийците, холандците, поляците, австрийците, после британците, французите и германците. В края на класацията се нареждат Естония и Унгария, отбелязва dariknews.bg.

Отделно проучване било организирано сред жените от скандинавските страни, които можели да избират между два отговора – “много съм щастлива” и “нещастна съм”. За най-щастливи се смятат отново датчанките: 48,2 на сто избрали първия вариант и само 1,3% – втория. На втора позиция са финландските жени – щастливи се чувстват 45 на сто от тях, а нещастни – 1,4%. Следват представителките на Швеция и на Норвегия, обобщава БТА.

Подобно е и положението при мъжете. Почти половината датчани от силния пол – 49,1%, заявили, че са напълно доволни от живота, и само 0,8% признали, че са “абсолютно нещастни”. Щастливите мъже във Финландия обаче са само 31,6% – тук ги изпреварват норвежците с 35,2% пълни щастливци и шведите с 32,7%, подчертава агенция ИТАР-ТАСС.

През 2009 година списание Forbes публикува собствено проучване за най-щастливите хора в света. Тогава класацията отново се оглавяваше от Дания, а в тройката влязоха пак Финландия, както и Холандия.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg ви поздравява с хита на една от най-успешните датски групи Aqua Turn Back Time: