Най-щастливи сме на 20 и след 65 години


щастие

Хората са най-щастливи на 20 и след 65 години показва проучване. Защо?

Хората са най-щастливи на 20 години, когато са най-безгрижни. След като навършат 25 задоволството им от живота намалява, докато не станат на 65 години, съобщава в-к Daily Mail, позовавайки се на австралийско изследване.

В университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са установили, че щастието следва предвидима траектория. Най-доволни от живота са младите хора на възраст 15 до 25 години. В края на този период обикновено се ражда първото дете.

След това финансовите и други проблеми, както и грижите за семейството, водят до намаляване на щастието.

След спада в средна възраст започва повишение на удовлетвореността от живота с пикове около 65-та и 80-годишнината.

Спадът около 40-те обикновено се дължи на безизходица в службата и на финансовото положение. Това са годините, когато работата и парите имат най-голямо значение.

При възрастните важността на доходите намалява. Щастието при тях се засилва, защото те се интересуват повече от неща извън работата и парите, като например свободното време.

Младите не обръщат голямо внимание на жилището, макар и според резултатите да предпочитат да живеят близо до работата и приятелите си. Качеството на жилището е важно за хората на средна възраст и по-старите. Те обръщат внимание на квартала и съседите.

Безопасността също е важна за задоволството от живота при всички възрастови групи, докато на здравето обръщат голямо внимание най-възрастните и 30-годишните, при които се появяват първите по-сериозни болежки.

Данните са събрани от екип за изследване на домакинствата и динамиката на доходите и заетостта на членовете им в Австралия, съобщава bTV.

Снимка: eflon

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция с песни за усмивката: