Намалиха драстично препоръчителните дози за сол и калий

сол

Ако искате повече здраве за сърцето, намалете още солта в храната!

Национална академия на науките на САЩ намали горната граница за прием на натрий, по-известен в ежедневието като сол, с 65% и препоръчителната доза за калий със 70%.

Солта се крие в хляба, пицата, супата и пакетираните храни. Съветът на учените да бъде избягвана солта е обоснован от специфична причина.

Докладът на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за натрий в храната с намален риск от хронични болести. Той показва, че намалената консумация на сол намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Резюме на доклада е публикуван в уебсайта на институцията на 5 март 2019 г. Досегашната горна граница за солта беше консумацията й да не надхвърля 2.3 грама дневно за възрастни. Според новата препоръка приемът на сол не бива да надвишава 1.5 грама дневно.

Авторите на доклада се надяват техните препоръки да послужат за законови норми, които да принуждават ресторантите и производителите на храни да посочват колко сол съдържат техните продукти и колко сол те са добавили допълнително.

Многобройни предишни проучвания свързват високия прием на сол с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания – №1 причинители на смърт в световен мащаб. Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Досега препоръката се основаваше на горна граница, използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда за здравето.

Авторите на докрада препочват следните максимални количества сол дневно в различна възраст: бебета от 0 до 6 месеца до 110 мг; кърмачета 7-12 месеца – до 370 мг; деца 1-3 год. – до 800 мг; деца 4-8 год. – до 1 грам; деца 9-13 год. – до 1.2 грама; за 14-годишни и по-възрастни до 1.5 грама, което е с 65% по-малко от предишната препоръчителна доза до 2.3 грама.

Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства, че хората над 51 години трябва да консумират по-малко сол, отколкото по-младите възрастни.

Променени са надолу и препоръките за количеството прием на калий за всички на възраст над 1 година. Елементът калий се съдържа естествено в бананите и картофите. Той има обратен ефект на солта – той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Този доклад потвърждава, че няма достатъчно доказателства за установяване на горна граница на ниво на калий за прием за здрави индивиди, пишат авторите. Липсата на максимална граница на прием на калий обаче не означава, че прекомерният прием на калий няма риск за здравето на населението или част от него, особено при тези с бъбречна недостатъчност или с висок риск от нарушаване на бъбречната функция, подчертават те.

Калият има обратен ефект на солта – той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Актуалната препоръчителна дневна доза калий при различните възрастови групи е: бебета до 6 месеца – 400 мг; кърмачета 7-12 мес. – 860 мг; деца 1-3 г. – 2 грама; деца 4-8 г. – 2.3 грама. Възрастните е добре да приемат от 2.3 г до 3.4 г калий дневно, в зависимост от пола и възрастта.

Снимка на сол от солница: CongerDesign