Намаляване на интервала между закуска и вечеря води до отслабване

часовник от шоколад

Ако искате да отслабнете без диета, просто закусвайте по-късно и вечеряйте по-рано.

Намаляването на интервала между закуската и вечерята води до отслабване, показва експеримент.

Пилотно проучване на британски учени проследи ефектите от леко ограничавене на интервала между първото и последното хранене за деня върху енергийния прием, затлъстялостта и метаболитната физиология при хората.

В период от 10 седмици е наблюдавана група доброволци, които намалили периода между първото и последното хранене като започвали закуската час и половина по-късно, а вечеряли час и половина по-рано спрямо обичайното.

Били наблюдавани хранителният прием, теглото и биохимични показатели на гладно като нивата на глюкозата, инсулина и липидите и сравнени с контролна група, която се хранила както повечето хора – с около 12 часа разлика между закуската и вечерята.

Тринадесет участици успели да завършат проучването с новия времеви режим на хранене. Интервалът между закуската и вечерята бил успешно намален от средно на ден от 743 минути (малко над 12 часа) на 517 минути (малко над 8 часа и половина), въпреки, че участниците съобщили, че това се отразило негативно на излизането им по заведения и барове.

При такъв времеви прозорец на хранене от около 8 часа и половина – т.е. закуска към 10 ч. и вечеря към 18.30 ч., участниците успели да намалят енергийния прием на храна почти 0.2% и свалят от теглото средно 0.5%. Нивата на кръвната захар също намаляла.

Учените препоръчват провеждането на по-мащабно проучване, за да се определи дълготрайния ефект от подобен хранителен режим с по-кратък интервал между закуска и вечеря.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание на Университета в Кембридж Journal of Nutritional Science на 30 август 2018 г.

Снимка на часовник от шоколад: Ана Фокс