Намалява броят на болните от грип в България към 24 ноември 2009

Намалява броят на болните от грип в България към 24 ноември, съобщи д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Министерството на здравеопазването, цитиран от dariknews.bg. Той припомни, че по време на епидемията бяха достигнати стойности 6-7 пъти над сегашните нива.

Данните за цялата минала седмица за страната показват, че заболеваемостта е 109 на 10 000 души, което значи почти два пъти под стойностите за епидемия. В Пазарджик, Кърджали и Ямбол заболеваемостта все още е по-висока, но и там намаляват, а и не са в епидемични стойности. По време на епидемията в някои райони бяха достигнати и стойности 700 заболели на 10 000 души“, обясни д-р Кунчев.

Бризбейн” е новият щам, който очакваме да предизвика нормалната сезонна грипна епидемия, но никой не може да предрече кога точно ще се случи. По статистически данни предполагаме, че ще е в края на януари или февруари – обикновено така става в България и на Балканите. Няма обаче как да се предвиди поведението на грипния вирус“, коментира още главният епидемиолог.

Снимка: sxc.hu