Нанодиаманти срещу зъбни инфекции

красиви зъби

Създадоха нанодиаманти, които предотвратяват зъбни инфекции.

Резултатите от американско изследване показват, че добавянето на нанодиаманти, пренасящи антибиотици, към полиизопрена гутаперча, използван за запълване на зъбни канали, прави пълнежа по-твърд и предотвратява постхирургични инфекции, съобщи агенциия ЮПИ.

Каналите в корените на зъба помагат за справяне с инфекция на зъбната пулпа, т.е. на вътрешната му част, снабдена с кръвоносни съдове и нервни тъкани.

Засегнатата от инфекция пулпа се отстранява и освободеното от нея пространство се запълва с гутаперча. Но при нова инфекция въпросният полиизопрен напуска мястото си и това води до загуба на зъба.

Усилената с нанодиаманти гутаперча съчетава в едно няколко желани свойства – подобрени механични характеристики, способност да се води борба с бактериалните инфекции след лечение на зъбни корени, заяви Ли Дон-кеун от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитиран от агенция БТА.

Изследователите първо комбинирали нанодиаманти с гутаперча, като с пълнежа били затворени дупки в зъби от донори. Така било установено, че той е не по-малко твърд от полиизопрена и ефикасно запълва дупки в зъбите.

Когато в рамките на лабораторни тестове към гутаперча били добавени нанодиаманти и предписваният често от стоматолози антибиотик амоксицилин, се оказало, че тази комбинация предотвратява бактериални инфекции.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание ACS Nano.

Снимка: Javcon117

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция песни за усмивката: