Напитка с какао – идеална за зимата

какао на прах

Напитка с какао е изключително полезна за организма, особено през зимата.

Какаовата напитка съдържа протеини, магнезий, калий, желязо, фибри, цинк и други хранителни вещества. Професор Уляна Супрун го препоръчва пред другите напитки в студено време, съобщава руското издание „Дни“ на 18 ноември 2018 г.

Правилно приготвената гореща напитка с какао, според учения, помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Какаото намалява възпаленията, нормализира холестерола и нивата на кръвната захар, твярди тя. Проф. Супрун отбелязва, че какаото също така намалява риска от инсулт.

Какаото има антиоксидантен ефект. Това се дължи на полифенолите в него. Тези съединения могат да улавят и гасят свободните радикали. Те също могат да намалят риска от невродегенеративни процеси в организма.

При консумиране на напитка с какао се подобрява кръвообращението в мозъка и се увеличава еластичността на кръвоносните съдове.

Антиоксидантите, съдържащи се в какаото, ефективно предпазват кожата от прекомерно ултравиолетово лъчение и могат да предотвратят стареенето, ако редовно се пие от напитката и се добавя в маските за лице.

Професорът препоръчва да се избира висококачествено какао, в което няма захар, мляко на прах и други примеси. Освен това какаото може да се използва не само като напитка, а и да се добавя на прах към зърнени каши, сладкиши и смутита.

Европейски орган за безопасност на храните (ЕОБХ) заявява в публикация в своето списание от 17 юли 2012 г., че като част от балансираната диета може да се приема дневно по 2.5 грама какао на прах с високо съдържание на флаваноли.

През септември 2018 г. учени откриха, че какаото съдържа и витамин D2, което го прави полезно в зимния сезон, когато слънчевата светлина намалява.

Zdraven.bg подчертава да не се възприема какаото като лекарство за мозъка, сърцето и крьвното, както и че ако добавяте към какаовата напитка захар, то рискувате да си увредите здравето.

Снимка на какао на прах: mumumio / Flickr