Напитки за разбуждане без кофеин

напитка

С какво да заменим кафето, за да се разсъним сутрин?

Кафето има стимулиращ ефект за здравите хора, но при прекомерна употреба на кофеин могат да се проявят неприятни симптоми – ускорен пулс, повишено кръвно налягане.

За да се избегнат тези ефекти, особено при хора, страдащи от хипертония, учени, цитирани от агенция БТА, съветват да започваме деня си с други ободрителни напитки.

Напитка от цикория
Билката цикория е позната синя жлъчка или синя млечка и съдържа витамин C, витамини от комплекта B (B1, B2, B3, B5, B6 и B9), както и минералите мед, манган, калай, фосфор, желязо, магнезий, калций и цинк. Тя има подобен ободрителен и общоукрепващ ефект върху организма като кафето, но същевременно не съдържа кофеин и не предизвикаква посочените нежелани реакции.

За приготвянето на напитката се разтварят 2 чаени лъжички суха, мляна цикория в една чаена чаша топла или студена вода.

Цикорията трябва да се избягва обаче при прием на антибиотици, както и от страдащи от астма, разширени вени, вкл. хемороиди.

Чай от джинджифил
Отличен източник на енергия е чаят от джинджифил. За разлика от кафето тонизиращият ефект от въпросната напитка трае по-дълго. Джиндифилът съдържа също витамин C и витамини от групата B, както и витамин E и е богат на минералите мед, магнезий, манган, калий и желязо. Същевременно чаят от джинджифил подсилва имунитета и стимулира кръвообращението. Благотворното му действие върху работоспособността го прави идеалната сутрешна напитка.

Мед с лимон
Ако въпросните напитки не са ви по сърце, заложете на топла вода с мед и лимон. Комбинацията ускорява обмяната на веществата и укрепва имунната система.

Сок от нар
Благоприятно върху работоспособността действа и богатият на магнезий, калий, калций и фосфор сок от нар.

Снимка на жена със сутрешна напитка: StockSnap