Напитки и подправки срещу безсъние

чай

Кои са най-ефективните напитки и подправки срещу безсъние?

Австралийският физиолог Рик Хей разказа пред изданието Healthista кои продукти помагат срещу безсъние, съобщава агенция БГНЕС.

На първо място специалистът постави зеления, черният и белият чай. Съдържащият се в него L-теанин, който още е наричан “отпускаща аминокиселина”, успокоява нервната система.

На второ място специалистът поставя лайката. Хей твърди, че редовното пиене на чай от лайка преди сън спомага за отърсване от безпокойството нощем.

Най-полезната подправка за сън е канелата. Хей поясни, че една от причините хората да се събуждат често нощем са колебанията в нивата на захарта и кръвта. Канелата позволява да се стабилизира този показател, а при хората с диабет от втори тип дори може да го понижи. В случая става дума за истинската канела – цейлонската, а не имитиращата подправка касия.

Друга полезна за заспиване подправка е джинджифилът. Джинджифилът успокоява стомаха чрез химичната си съставка, наречена гингол, която помага при стомашни контракции, обяснява експертът. Като цяло джинджифилът успокоява целия организъм. Изследване за въздействието на джинджифила върху заспиването, публикувано в изданието Complementary Therapies in Medicine, показва, че той съкръщава времето за заспиване на страдащите от безсъние. Друго изследване, публикувано в Bioorganic and Medicinal Chemistry, разкрива, че джинджифилът се свързва с невротрансмитера на мозъка серотонин, който има успокояващ ефект при безпокойство.

Снимка: Роберто Гарсия Руис