Направиха батерия от храна

батерия от храна

Италиански учени направиха батерия от хранителни продукти, която може да се изяде.

Учени от Италианския технологичен институт (IIT) разработиха акумолаторна батерия, която може да се консумира, тъй като е направена от хранителни продукти, съобщиха от IIT на 13 април 2023 г.

Възможните й приложения са в областта на здравната диагностика, наблюдението на качеството на храните и меката роботика, казват изобретателите.

Новата батерия е представена в публикация специализираното издание „Advanced Materials“ на 15 март 2023 г.

Ядливата електроника се развива доста бързо и може да окаже голямо влияние върху диагностиката и лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и върху контрола на качеството на храните.

Изследователите от ITT са се вдъхновили за творението си от биохимичните окислително-редукционни реакции, които се случват при всички живи същества. Те разработват батерия, която използва рибофлавин (витамин B2, съдържащ се в напр. в месо, мента и бадеми) като анод и кверцетин (растителен полифенол, съдържаща се в каперсите, лука и други) като катод. За повишаване на електропроводимостта е използван активен въглен (широко разпространено лекарство, което се продава без рецепта), а електролитът е на водна основа. Сепараторът, който е необходим във всяка батерия, за да се избегне късо съединение, е направен от водорасли нори, каквито има в сушито. Електродите са капсулирани в пчелен восък.

Батерийната клетка работи с напрежение 0.65 волта – достатъчно ниско, за да не създава проблеми в човешкия организъм при поглъщане. Тя може да осигури ток от 48 микроампера за 12 минути или няколко микроампера за повече от час, което е достатъчно за захранване на малки електронни устройства, като например светодиоди с ниска мощност за ограничен период от време.

„Създаването на по-безопасни батерии, без да се използват токсични материали, е предизвикателство, пред което сме изправени, тъй като търсенето на батерии нараства. Въпреки че нашите ядливи батерии няма да захранват електрически автомобили, те са доказателство, че могат да бъдат направени от по-безопасни материали от сегашните литиево-йонни батерии. Вярваме, че ще вдъхновят други учени да създадат по-безопасни батерии за наистина устойчиво бъдеще“, добави Иван Илич, който работи по проекта, цитиран от БТА.

Снимка на батерията от храна: IIT