
Италиански учени направиха батерия от хранителни продукти, която може да се изяде.
Учени от Италианския технологичен институт (IIT) разработиха акумолаторна батерия, която може да се консумира, тъй като е направена от хранителни продукти, съобщиха от IIT на 13 април 2023 г.
Възможните й приложения са в областта на здравната диагностика, наблюдението на качеството на храните и меката роботика, казват изобретателите.
Новата батерия е представена в публикация специализираното издание „Advanced Materials“ на 15 март 2023 г.
Ядливата електроника се развива доста бързо и може да окаже голямо влияние върху диагностиката и лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и върху контрола на качеството на храните.
Изследователите от ITT са се вдъхновили за творението си от биохимичните окислително-редукционни реакции, които се случват при всички живи същества. Те разработват батерия, която използва рибофлавин (витамин B2, съдържащ се в напр. в месо, мента и бадеми) като анод и кверцетин (растителен полифенол, съдържаща се в каперсите, лука и други) като катод. За повишаване на електропроводимостта е използван активен въглен (широко разпространено лекарство, което се продава без рецепта), а електролитът е на водна основа. Сепараторът, който е необходим във всяка батерия, за да се избегне късо съединение, е направен от водорасли нори, каквито има в сушито. Електродите са капсулирани в пчелен восък.
Батерийната клетка работи с напрежение 0.65 волта – достатъчно ниско, за да не създава проблеми в човешкия организъм при поглъщане. Тя може да осигури ток от 48 микроампера за 12 минути или няколко микроампера за повече от час, което е достатъчно за захранване на малки електронни устройства, като например светодиоди с ниска мощност за ограничен период от време.
„Създаването на по-безопасни батерии, без да се използват токсични материали, е предизвикателство, пред което сме изправени, тъй като търсенето на батерии нараства. Въпреки че нашите ядливи батерии няма да захранват електрически автомобили, те са доказателство, че могат да бъдат направени от по-безопасни материали от сегашните литиево-йонни батерии. Вярваме, че ще вдъхновят други учени да създадат по-безопасни батерии за наистина устойчиво бъдеще“, добави Иван Илич, който работи по проекта, цитиран от БТА.
Снимка на батерията от храна: IIT