Направиха уши на дете от ребрата му

Момче получи уши, направени от ребрата му, обяви британска болница.

Момче, родено без уши, получи органи на слуха, които лекари направиха от ребрата му, съобщава агенция Би Би Си. 9-годишният Кийран Соркин е опериран в болница в Лондон, Великобритания.

Около 100 деца годишно във Великобритания се раждат без едно или две уши. Това състояние е известно като микротия.

Кийран е роден глух с малки издутини, където трябва да се намират ушите му. Той вече може да чува благодарение на операцията за поставяне на слухов апарат.

Искам хората да спрат да ми задават въпроси. Искам да изглеждам като моите приятели. Искам да мога да нося слънчеви очила и слушалки, казва той, цитиран от агенция БГНЕС.

Ушите на момчето са направени като копия на ушите на майка му. В операционната хирурзите са взели хрущяли от 6 ребра на Кийран, които са оформени като уши и са поставени в джобджета в кожата.

В болница Great Ormond Street, където е опериран и той, се правят по 40 такива операции всяка година. Тази манипулация е козметична и няма за цел подобряване на слуха, но след нея се подобрява психическото състояние на пациентите.

След 6 месеца Кийран ще трябва да се подложи на още една операция, при която ушите му ще започнат да стърчат леко от скалпа му.

Снимка: Dave Kennard