Напредък за диагностика на болестта на Паркинсон

ръка с болестта на Паркинсон

Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон.

Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е свързано с някои форми на болестта на Паркинсон, потвърди изследване на американски учени, съобщи Американската асоциация по болестта на Паркинсон (APDA).

Резултатите от изследването дават надежда за ранна диагноза на болестта с откриването на този биомаркер. Тестът се нарича Seed Amplification Assay и е разработен от лабораторията „Amprion“ под името SynTap.

Повишеното наличие на този протеин в гръбначно-мозъчната течност е „много точен показател за идентифициране на типичните форми на болестта на Паркинсон“, пишат изследователите, ръководени от Андрю Сидеровф в майския брой от 2023-та на списание „Lancet Neurology“.

Болестта на Паркинсон, заедно с болестта на Алцхаймер, е едно от основните заболявания, засягащи мозъка. Все още до голяма степен не е известно какво а причинява това коварно заболяване, при което пациентът постепенно губи способността си да се движи.

Известни са няколко фактора, свързани със заболяването. Сред тях са алфа-синуклеиновите натрупвания.

Публикуваното сега изследване е първото по рода си, извършено със стотици пациенти. То потвърждава, че повишено наличие на този протеин може до голяма степен да идентифицира заболяването.

Резултатите обаче са нееднозначни. При пациентите с генетична мутация, известна като LRRK2, свързана с някои форми на Паркинсон, наличието на такива натрупвания е по-малко систематично.

Във всеки случай създаването на биологичен тест за болестта на Паркинсон, която понастоящем се диагностицира само по видимите симптоми, все още е далече. По-специално, трябва да бъде установено дали методът работи също толкова добре с кръвни тестове, които са много по-лесни за изпълнение от изследването на гръбначно-мозъчната течност.

Снимка на ръка с болестта на Паркинсон: Annick Vanblaere / Pixabay