Напълно свободно движение за ваксинирани в Гърция

таверна

В Гърция ваксинираните лица ще могат напълно свободно да движат и забавляват в таверни.

Ваксинираните в Гърция да могат да се движат абсолютно свободно, дори и в зоните с най-висока заболеваемост от COVID-19 предвижда план на правителството, съобщава БТА.

От 9 октомври 2021 г. ресторантите, театрите и кината в Гърция ще могат да работят с пълен капацитет, след премахване на ограниченията, въведени за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Отпадането на ограниченията, налагани заради пандемията, ще бъде валидно само за гражданите, които са завършили пълния си ваксинационен цикъл. Това означава, че в райони, където е въведен локдаун заради увеличаване на случаите, заведенията ще могат да работят отново с музика само за ваксинирани лица.

Други мерки, които влизат в сила, са прекратяването на строгите ограничения в райони с висок вирусен товар и допълнително облекчаване на здравните мерки в баровете и клубовете за тези, които са напълно ваксинирани.

Нощният комендантски час и забраните за музиката, наложени в „червените“ региони на епидемиологичната карта на Гърция и по-точно в някои градове в Северна Гърция, сред които и Солун, се отменят и ваксинираните граждани в тези райони, ще трябва само да носят маска и да спазват социално дистанциране.

Към момента на разхлабването на мерките в южната ни съседка над 58% от цялото население на Гърция е напълно ваксинирано.

Според Европейския център за контрол на заболяванията по показателя смъртност Гърция е на едно от първите места спрямо други европейски държави, макар в тази статистика България да е на първо място по смъртност.

Снимка на таверна на о-в Самос, Гърция: Kerstin Riemer / Pixabay