Нарушения на биологичния часовник вреди на психиката

безсъние

Нарушения на вътрешния часовник като късно заспиване или ставане нощем увеличават риска от депресия, усещане за самотност и биполярно разстройство.

Шотландски учени установиха как навикът за късно лягане може да повлияе негативно на психичното здраве на човек.

Специалистите са анализирали медицинските данни на повече от 90 000 британци на възраст между 37 и 73 години, съобщава агенция БГНЕС.

Било е установено, че дори и незначителни нарушения на циркадните ритми – нашия вътрешен часовник, предизвикани от повишена активност през нощта в сравнение с деня, могат да доведат до сериозни психически разстройства.

Така е било установено, че при хората, които са най-активни нощно време, рискът от биполярно разстройство бил с 11% по-висок отколкото при останалите хора, а депресиите – с 6 % повече.

Друг негативен ефект, наблюдаван при хората, които не спят нощем, е ниското самочувствие, проблеми със самооценката, самотност и др.

Използването на мобилни телефони нощем или ставането в малките часове за пийване на чашка и хапване са сред лошите навици, които вредят на вътрешния часовник на човек.

Но е важно не само какво прави човек през нощта, а и какво прави през деня – човек трябва да се стреми да бъде активен през деня и да почива по тъмно, казва Даниел Смит, автор в научното списание The Lancet, където изследването е публикувано, пред британското издание The Times.

Снимка на безсънен мъж: Елиас Руиз Монсерат