Нар влияе върху лекарства

Хапването на нар може да повлияе върху приеманите лекарства, защото предотвратява преминаването на молекулите на лекарствата в клетките, установиха учените.

Плодът нар може да повлияе върху приеманите лекарства заради три съдържащи се в него компонента, които се намесват в преминаването на медикаменти през клетъчните мембрани с помощта на транспортни протеини, съобщи австралийската телевизия ABC, цитирана от агенция БТА.

Тези протеини са ключови за преминаването на някои молекули, например хормони, през биологичните мембрани. Ролята им за усвояването и разпределянето на лекарствата е известна. Те са важни също за отстраняването на токсичните молекули.

Учени от университета на Сидни, Австралия, изследваха взаимодействието на нара с лекарства, защото той съдържа три киселини – олеанолова, урсолова и галова, които е възможно да създадат проблеми при взаимодействие с лекарства и да променят ефекта от тях.

“Изследването ни потвърди, че тези три съставки на нара могат да повлияят върху транспортните протеини”, заяви д-р Фанфан Чжоу от екипа.

Въздействието най-често се състои в предотвратяване на преминаването на молекулите на лекарствата в клетките, тъй като те си съперничат с компонентите на нара.

Много лекарства се транспортират в тялото с тези протеини. Сред тях са статините за сърдечносъдовите заболявания и някои лекарства срещу рак като паклитаксел и метотрексат.

Нарът се препоръчва много заради противовъзпалителните му свойства и богатото съдържание на антиоксиданти. Друго научно изследване показа, че той има и противодиабетни свойства.

Освен нар, предишни изследвания показаха, че и яденето на цитрусовия плод грейпфрут, изключително полезен за прочистване на организма, както и мляко, прясно или кисело, също въздейства негативно при прием на различни лекарства и затова те трябва да се избягват при лечение, припомня Zdraven.bg.

Снимка: Martin Fisch

За тези, които обичат нар, представяме видео как да отделим лесно зърната на нар от целия плод: