Нар и фурми за здраве и срещу импотентност

Полезните плодове нар и фурми помагат за общото здраве на организма и дори борят импотентност, твърдят учените.

Нар намалява стреса, помага срещу артрит и дори срещу импотентност. Изследване на израелски учени е показало, че ако всеки ден се изпива по половин чаша сок от нар (приблизително 115 милилитра), може да бъде намален рискът от сърдечен пристъп и инсулт, съобщи в-к Daily Telegraph, цитиран от агенция БТА.

Друг такъв чудодеен ефект носят фурмите.

Сътрудници на Израелския технологичен институт Технион са направили тези изводи, след като са извършили експеримент с мишки. Животните са били с повишени нива на холестерина.

В работата си израелските учени са използвали също артериални клетки, култивирани в лаборатория.

Оказало се, че сокът от нар и фурмите значително намаляват скоростта на развитие на атеросклерозата, застрашаваща със сърдечни пристъпи и инсулт. Като цяло съдържанието на холестерин в артериите е намаляло с 28%.

Във фурмите и в нара има много антиоксиданти, които предпазват сърдечносъдовата система като витамин А, витамин С, витамин Е, желязо.

Най-изразен положителен ефект е достиган, когато сокът от нар е бил съчетаван с по три фурми и е бил консумиран всеки ден.

Най-интересното е, че концентрат от полезни вещества съдържат костилките на фурмите. Затова учените съветват те са бъдат смилани и изяждани.

Снимка: Рамнат Бат