Нар предпазва сърцето от мазнини

Плодът нар предпазва сърцето от ефектите на високохолестеролното хранене. Полифенолите в него предпазват артериите от отлагането на мастни вещества по стените им, което причинява втвърдяването им.

Уникалният плод нар е възхваляван като суперхрана заради изобилието на антиоксиданти в него.

Испански учени обаче са открили още една полза – плодът може да осигури защита на сърцето срещу неблагоприятните ефекти на високохолестеролното хранене, пише в-к Sunday Express, цитиран от агенция БТА.

Авторите на проучването от Каталунския институт за сърдечносъдови изследвания са установили, че добавка на базата на нар поддържа кръвоносните съдове в добро здраве. Полифенолите в плода предпазват артериите от отлагането на мастни вещества по стените им, което причинява втвърдяването им, което е водеща причина за инфаркт.

Специалистите са тествали добавката върху прасета, тъй като тяхната сърдечносъдова система е сходна с човешката.

Кръвоносните съдове на хранените с мазна храна животни очаквано са били по-нееластични. При тях са наблюдавани и понижено отделяне на съдоразширяващия газ азотен оксид, както и други признаци за сърдечносъдови проблеми.

С дневна доза от добавката, съдържаща 200 милиграма от полифеноли от нар, известни като пуникалгини, специалистите са успели да противодействат на повечето от неблагоприятните ефекти.

Снимка: Yucel Tellici