Национална детска болница ще бъде изградена в България

детско отделение

Министерството на здравеопазването ще доизгради Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ Александровска в София до 2020 г.

Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на УБ Лозенец, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ Александровска, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Министерския съвет, проведено на 19 декември 2018 г.

През месец януари 2019 г. Министерството на здравеопазването (МЗ) ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ Александровска. След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница.

Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница Шнайдер в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година, посочи още министърът, цитиран в прессъобщение на ведомството.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

По отношение на УБ Лозенец министър Ананиев посочи, че болницата ще запази дейността си и ще остане учебна-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет. След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който университетската болница Лозенец е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество.

С решение на правителството на Софийския университет Св. Климент Охридски ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение, стана ясно от думите на здравния министър.

На заседанието на Министерския съвет бяха отпуснати близо 4,4 милиона лева за Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ Пирогов, с които ще бъдат закупени нова медицина апаратура и оборудване. Целта е да се подобри обслужването на пациентите в клиниката, която е уникална за България.

Снимка на детско отделение: УМБАЛ Александровска