Начинът на живот влияе на здравето повече от възрастта

Начинът на живот влияе на здравето повече от възрастта, твърдят експерти.

Нездравословният начин на живот може да се окаже по-вреден за здравословното ви състояние от напреднала възраст, сочат данните от ново германско изследване, реализирано върху спортисти, посочва изданието Science Daily.

По парадоксален начин, възрастните спортисти имат много по-добри постижения от младите им колеги и имат нужда от по-малко тренировки, за да се поддържат във форма. Това обаче важи единствено при условието, че поддържат подреден и здравословен начин на живот, сочат данните от ново изследване, реализирано с участието на състезатели по маратон и полумаратон.

Значителното намаляване на постиженията, определящо се от възрастта, изглежда в норма след 54-та годишнина и е достатъчно забавено.

Това, което уврежда сериозно здравето и физическата форма, е най-вече нездравословният начин на живот, който поставя по-агресивен отпечатък върху силата и резистентността на организма, съобщава агенция БГНЕС.

Наднорменото тегло, тютюнопушенето, алкохолът, прекомерното хранене, както и липсата на физически упражнения, са фактори, които увреждат здравето в по-голяма степен от същинското биологично остаряване, твърдят авторите на изследването.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: