Начинът на живот влияе на риска от рак на гърдата повече от гените

Генетичните различия играят ограничена роля при причиняването на рака на гърдата и действат независимо от фактори като тегло, диета и кърмене, които оказват повече влияние, съобщиха британски учени, цитирани от агенция Ройтерс.

Някои генни вариации добавят към риска от развитие на рак на гърдата, който създават фактори като затлъстяването и пиенето. Това не отчита гените за рак на гърдата, известни като BRCA-1 и BRCA-2, които водят до много по-голям риск, но се срещат рядко. В изследването са участвали над 17 хиляди жени. “Това е окуражаващо, защото означава, че независимо какво сте наследили като гени, ефектът от неща като поддържането на здравословно тегло и намаляването на приема на алкохол остават важни за намаляването на риска от рак на гърдата“, подчерта Рут Травис от Оксфордския университет.

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените в богатите страни. Той отнема живота на около половин милион души по света всяка година, припомня агенция БГНЕС. Общо петте генетични фактора, свързани с риска от развитие на рак на гърдата, както и 13-те често срещани рискови набори от гени, съставляват около 8% от риска за развитие на болестта.

Изследване, публикувано в САЩ през 2009 година, показва, че близо 40% от всички случаи на рак на гърдата може да се предотвратят, ако жените спазваха здравословна диета, пият по-малко алкохол, упражняват се повече и кърмят децата си.

Снимка: sxc.hu

loading...