На гладно не се мисли

На гладно не се мисли, твърдят учените.

Учени от Университета в Кеймбридж, Англия, установили, че хората се отказват от прибързани решения и емоционални действия, след като са се нахранили.

Експертите открили още, че гладът понижава нивото на съдържащото се в мозъка химическо вещество серотонин, което играе ключова роля за регулирането на негативните емоции, включително агресията.

Серотонинът контролира импулсивното поведение, а когато човек е сит, нивото на този полезен хормон се повишава и съответно предпазва от погрешен избор.

Британските учени са изследвали връзката между количеството на серотонин в мозъка и вземането на решения при наличието на избор. На участниците в експеримента е предложено да разгледат определени ситуации, в които да решат дали е направен правилният избор.

Оказало се е, че при понижаване на серотонина хората са правили грешки в 80% от случаите. Медиците предполагат, че серотонинът играе ключова роля за приемането на социални решения и контролира агресията, гнева и цялостното настроение, отбелязва агенция БГНЕС.

Снимка: Tammy Green