На каква температура се сервира червеното вино?

червено вино

Експерти развенчаха мита за стайната температура на червеното вино.

Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказва напълно погрешна, твърдят австралийски експерти, цитирани от агенция БТА.

Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни, Австралия, червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий.

Тоест, червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.

Според експерта Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира със стайна температура, в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета й.

Но и другата крайност не е правилна – ако бутилката с червено вино е прекалено охладена, тогава почти изцяло се губи ароматът й.

При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени.

За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса. За по-леките сортове като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса.

И тук стигаме до белите вина като совиньон блан и пино гри, за които идеалната температура е 6-8 градуса по Целзий.

За любителите на червено вино Zdraven.bg представя специална колекция от песни за вино:

Снимка: Рей Стивънсон