На какво се дължи лошият дъх в устата?

уста

Учени откриха причината за лошия дъх в устата.

Учени от университета на Осака, Япония, установиха, че при взаимодействието между две разпространени бактерии в устната кухина на човека се получава вещество, което е основа причина за лошия дъх, съобщи БТА.

Лошият дъх е резултат от вещества, които се отделят от бактериите в устатата, когато те поглъщат кръв или частици храна. Едно от веществата с най-силен мирис е метанметиол, който се получава от микробите, живеещи около зъбите и върху езика. Досега се знаеше малко по въпроса кой вид бактерии е най-активен в тези процеси.

„Повечето от предишните изследвания на произвеждащите метанметиол бактерии в устната кухина използват изолирани ензими или сравнително малки количества култури“, обясни ръководителят на изследването Такеши Хара. „Целта на нашето изследване бе да създадем по-реалистична среда, в която да изследваме получаването на метанметиол от голяма бактерия от устната кухина“, добави той.

Резултатите са доста интригуващи, каза старши изследователят Масае Кубонива. „Установихме, че Fusobacterium nucleatum произвежда големи количества метанметиол при реакция с другата орална бактерия Streptococcus gordonii“, уточни той в съобщение на университета на Осака, публикувано на 14 февруари 2024 г.

Откритието и изследването на взаимодействието между тези два вида бактерии може да помогне за разработването на терапии за справяне или предотвратяване на лошия дъх.

Резултатите от проучването са публикувани в списание „mSystems“ на 30 януари 2024 г.

Киселото мляко е сред храните, които помагат при лош дъх.

Снимка на уста: Steffan Maurhoff / Pixabay