На какво се дължи ползата от черния шоколад?


Изследователи откриха на какво точно се дължи ползата от богатия на какао шоколад.

Учени от университета на Луизиана в САЩ откриха, че ползата от черния шоколад за сърдечносъдовата система се определя от начина, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри, съобщи в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Бифидобактериите е млечнокиселите бактерии разграждат шоколада и произвеждат съединения, които действат като естествeно противовъзпалително средство. То навлиза в кръвта и предпазва артериите от увреждане.

Какаото съдържа полифеноли, които са антиоксиданти, например – катехин и епикатехин. В него има и малко фибри. И двата компонента са трудносмилаеми, но лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво.

Черният шоколад съдържа повече какао и с него процесът е по-изявен. Комбинирането на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж, също засилва процеса.

В средата на март 2014 г. стана ясно, че болницата Бригам & Уиминс в Бостън, САЩ, ще започне тестове на лекарства срещу инфаркт, съдържащи съставки от черен шоколад, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Концентрациите на тези медикаменти със споменатите вещества обаче са толкова големи, че са равностойни на стотици шоколадови блокчета. Експериментите ще бъдат проведени от екипа на д-р Джоан Менсън и ще обхванат 18 хиляди мъже и жени на територията на САЩ.

Сайтът за красота и здраве Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Tim Sackton

loading...