Неврологичните заболявания са основната причина за влошено здраве в света

мозък

Над 1 на 3 души на планетата са засегнати от неврологично заболяване.

Неврологичните заболявания вече са основната причина за проблеми със здравето в световен мащаб, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Голямо ново проучване, публикувано в научното списание „Lancet Neurology“ на 14 март 2024 г., показва, че през 2021 г. повече от 3 милиарда души по света са живели с неврологично заболяване.

Броят на хората, които страдат от влошено здраве, инвалидност или умират вследствие на болести на нервната система се е увеличил драстично през с 18% от 1990 г. насам.

3.4 млрд. души през 2021 година или 43% от световното население са били засегнати. Неврологичните заболявания сега са водещата причина за лошо здраве и увреждания в световен мащаб.

10-те най-тежки заболявания са: инсулт, мозъчни травми, диабет, менингит, деменция, мигрена, епилепсия, неврологични заболявания заради преждевременно раждане, аутизъм и различни видове рак на нервната система.

Като цяло, неврологичните състояния причиняват повече увреждания и заболявания при мъжете в сравнение с жените, но жените са засегнати повече от мигрена и деменция.

Диабетната невропатия е най-бързо развиващото се неврологично състояние. Броят на хората с диабетна невропатия се е увеличил повече от три пъти в световен мащаб от 1990 г. насам, достигайки до 206 милиона случая през 2021 г. Това увеличение е в съответствие с нарастването на диабета в световен мащаб. Други състояния като неврологични усложнения от COVID-19 (например когнитивно увреждане и синдром на Гилен-Баре) не са съществували преди и сега представляват над 23 милиона случая.

Проучването също така изследва 20 модифицируеми рискови фактора за потенциално предотвратими неврологични състояния като инсулт, деменция и идиопатично интелектуално увреждане.

Елиминирането на ключови рискови фактори – високото кръвно налягане и замърсяването на въздуха в околната среда и вкъщи – може да предотврати до 84% от случаите на инсулт. По подобен начин предотвратяването на излагането на олово може да намали засягането с идиопатичното интелектуално увреждане с 63.1%, а намаляването на високите нива на глюкоза в кръвта може да намали увреждането с деменцията с 14.6%. Пушенето значително допринася за увеличаване на риска от инсулт, деменция и множествена склероза.

Над 80% от неврологичните смъртни случаи и загуба на здраве се случват в страните с ниски и средни доходи и достъпът до лечение варира значително: страните с високи доходи имат до 70 пъти повече неврологични специалисти на 100 000 души, отколкото страните с ниски и средни доходи.

Илюстрация на мозък: David Sánchez-Medina Calderón / Pixabay