Негативните емоции пристрастяват

Негативните емоции често пристрастяват, твърдят експерти.

Негативните емоции пристрастяват. Това съобщи в интервю за Дарик психологът Еленко Ангелов от Пловдив. По думите му, ако хората не могат да контролират своите отрицателни чувства  и емоции като гняв и кисели физиономии – пристрастяването е налице.

Човешката ДНК има повече рецептори за „хубави хормони”, обяснява Ангелов. Естественото ни състояние е да бъдем щастливи. Пристрастяването към лоши емоции идва от това, че клетките в тялото „сменят” ключалките или рецепторите за хубави хормони с такива за лоши химии. Това вече не е психология, а физиология.

Функцията на хормоните е да отключват тези ключалки, за да може клетката да се нахрани. Но когато човек смени ключалките, клетката започва да излъчва сигнал: Ядосвай се! Филмирай се! Стресирай се! Прави интриги! На мен ми трябва това, разяснява д-р Ангелов.

В нашето общество тлее реалният ужас от книгите на Стивън Кинг – под формата на битовизми, идиотщини и най-вече страхове. Последните са основата на моите семинари – как да ги преодолеем, как да помогнем да нашите приятели – мрънкала, които ни „дърпат” надолу, допълна специалистът.

Най-големият страх на хората е на останат сами. Българинът има комплекс, че всички трябва да го харесват и да има много приятели. Ревизирайте броя им, посъветва Ангелов, трудно е, но не и невъзможно. Дайте им шанс до пет пъти и сключете споразумение със себе си да не изпитвате вина. Приятелите са хора, с които ти е приятно да сте заедно. А те всъщност се броят на пръсти, подчерта психологът.

Подобното привлича подобно, както и противоположностите се привличат – и двете сентенции работят. Въпросът е коя от тях ще изберем. Ние самите сме сценаристи, режисьори, оператори, актьори и зрители в собствения си живот. Ако филмът не ни харесва, можем просто да излезем от киносалона, обясни д-р Ангелов.

Сред ужасните поговорки, в които вярва българинът, са Много хубаво не е на хубаво, Трай с малкото зло, да не дойде по-голямо, Преклонена главица сабя не я сече. Те определят нашия живот, затова сме в това положение, твърди лекарят.

Ако искаш да промениш света, започни с човека в огледалото, победи неговите демони, егоизъм, алчност…доколкото можеш. Всеки ден натрупвай все нови и нови спомени…доколкото можеш. Много е трудно, но не невъзможно, съветва психологът.

Снимка: sxc.hu