Недоносените деца са по-малко благополучни

новородено

Недоносените деца и родените с тегло под нормата са по-често с по-слаб финансов успех в живота.

Над 11% от децата се появяват преждевременно на бял свят. Недоносеното дете по-често се сблъсква с болести и проблеми в развитието.

Учени от Университета Warwick в Ковънтри, Англия, изясниха, че преждевременно родените деца и тези с тегло под нормата рядко достигат в зряла възраст същите успехи, които постигат онези, които са родени в срок.

Изследователите са анализирали данните от 23 предишни изследвания, проведени в осем държави.

Общо в проучването се взели данните на 5.9 милиона възрастни от жители на Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.

Почти 272 000 от тях са се родили до 37-та седмица на бременността и при раждането им са тежали по-малко от 2.3 килограма. В зряла възраст хората от тази група по-рядко са получавали висше образование или си намирали работа. Освен това мнозина често са се обръщали за социална помощ.

Постиженията и финансовото благополучие на участниците също зависели от степента на недоносеност. По такъв начин учените установиха тясна връзка между преждевременното раждане и равнището на благополучие на човек. Авторите смятат, че се необходими и по-нататъшни изследвания на въпроса.

Проучването е публикувано в юнското онлайн издание на специализираното издание Pediatrics.

Въпреки констатациите, водещият автор на проучването Дитер Волке подчерта, че хората, родени преждевремменно или с ниско тегло при раждане, не винаги страдат в зряла възраст.

Повечето недоносени в зряла възраст работят и живеят самостоятелно. Повечето се справят добре според тези показатели, казва Волке, професор по психология в университета Warwick, в интервю за агенция ЮПИ.

Д-р Лиса Уодел, заместник-медицински директор на организацията с нестопанска цел March of Dimes, каза, че това са “важни” констатации. Тъй като знаем, че има клинични последици, това проучване показва, че въздействието на преждевременното раждане може да има дългосрочно въздействие върху детето в зряла възраст, добави Уодел, която не е участвала в изследването.

Новината не е толкова тревожна: Не се е забелязвала разлика между родените преждевременно и в нормален срок деца в способността да живеят самостоятелно като възрастни, и Волке изтъква, че последните открития изискват по-нататъшно разследване.

Ако искаме да дадем на всяко бебе възможно най-доброто начало в живота и възможността да расте, да живее, да процъфтява и да променя света, трябва да подкрепяме здравето на майките преди, по време и след бременността, каза още Уодел.

Предишни изследвания на учените от университета Warwick установиха, че недоносените деца по-трудно намират приятели и по-често страдат от аутизъм.

Снимка на новородено: Брад Кебодо