Недоспиването води до инфаркт, инсулт, висок холестерол и затлъстяване

Липсата на достатъчно сън може да доведе до сърдечни заболявания, надебеляване и дори да повлияне на поведението на гените.

Професорът по медицина на съня Пол Гринграс разкрива какво се случва с телата ни след недостатъчен нощен сън, като сред потенциалните последици от това да не получаваме достатъчно почивка по-високото кръвно налягане и увеличен холестерол.

Хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощието, са изложени на по-голям риск от развиване на исхемична болест на сърцето, тяхното кръвно е по-високо и холестеролът им е по-лош, казва проф. Гринграс в интервю за британския вестник Sun.

Данни от изследване на медицинските показатели на 2000 възрастни британци, проведено от фирмата за техника на съня Simba, показали, че 44% от британците спят максимум 6 часа на нощ. Едва 17% от участниците, включени в експеримента, се радвали на препоръчителните 8 часа сън.

Недоспалите имат 60% по-висок риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно и с по-големи концентрации на лош холестерол в кръвта, допълва той. Само една нощ недоспиване е способна да предизвика покачване на теглото, загуба на мускулна маса и да повлияе на това как спомените ни ще се запазят в мозъка.

Очаква се министерството на здравеопазването на Великобритания да разгледа доказателствата за връзката между съня и здравето и да създаде нови препоръки за общественото здраве.

По думите на проф. Гринграс хроничното недоспиване застрашава ДНК-то ни.

Нашата ДНК и как тялото ни знае какво да прави с нея, всъщност е податливо на промени от външни фактори – какво ядем, дали пушим, колко сме стресирани и как спим, обяснява професорът.

Въпреки че лошият сън не променя фактически нашия действителен ДНК код, той влияе на епигенетичните сигнали, които контролират функционирането на нашите гени и именно това може да има отрицателен ефект върху ежедневния ни живот, предупреждава той

Само една безсънна нощ променя епигенетични сигнали към нашата ДНК, които причиняват наддаване на тегло и загуба на мускулна маса и могат да повлияят на начина, по който спомените са положени в хипокампуса – част от нашия мозък.

Според проф. Гринграс чувството за умора също може да направи хората по-импулсивни или вероятно да поемат рискове при различни действия, тъй като тяхната преценка е нарушена.

Той припомни, че за здрав сън са ни необходими по-голяма физическа активност и упражнения.

Снимка: Шиангин Дзу