Недоспиването може да се компенсира през уикенда

жена в легло

Отспиването през почивните дни е задължително, ако спите под 7 часа през работната седмица.

Шведски учени препоръчаха да си отспиваме през почивните дни, защото така намалява рискът от ранна смърт.

Резултатите ни показват, че краткият сън през работните дни не е рисков фактор за смъртност, ако е комбиниран през уикенда със сън със средна или голяма продължителност, пишат учените от института Каролинска в специализираното издание Journal of Sleep Research.

Екипът, ръководен от Торбьорн Акерстед, установи, че хората под 65 години, които спят около 5 часа през нощта през работните дни, но си отспиват през уикендите, не са с увеличен риск от ранна смърт в сравнение с тези, които спят шест-седем часа всяка нощ.

Ако човек си доспива през уикенда, не е трябва да спи всеки ден по здравословните 7 часа – 7 часа и половина, нещо, което често е нереалистично за работещите тези дни, потвърждава ръководителят на Центъра за медицина на съня в Берлин Инго Фийце пред в-к Zeit, който не е участвал в изследването.

Изводът се основава на данни за здравословното състояние и начина на живот на повече от почти 44 000 души в Швеция за период от 13 години.

Анализът им показа, че хората до 65 години, които спят пет часа или по-малко на ден, са с 25 процента по-голям риск от ранна смърт в сравнение с хората с по-продължителен сън. Ако първите обаче спят повече от осем часа през почивните дни, рискът се изравнява.

Берлинският експерт Фийце вярва, че спане под шест часа и над девет часа съкращава живота и увеличава риска от диабет и рак. Към това се добавя и ефектът върху психиката: Сън, по-кратък от шест часа, е едва след една нощ в съзнанието. Ако искате да започнете деня оптимално, тогава времето за сън от около седем часа е идеално, казва Фийце. Няма да е необходимо да си отспивате, за да намалите бъдещи вреди върху здравето си, подчертава медикът.

Снимка на жена в легло: Бей Райнал