Недоспиването при децата води до вредни храни, затлъстяване и повече време пред екран

дете в легло

Недостатъчната продължителност на съня при децата се свързва с редица вредни навици.

Проучване, проведено сред 177 091 ученици, показва, че недостатъчната продължителност на съня е свързана с нездравословен начин на живот сред децата и юношите.

Изследователска група от университета в Ню Джърси посочи нови опасности за здравето на децата при недоспиване, а подрастващите все по-често се лишават от нужното им количество сън.

В експеримента взели участие над 177 хиляди души на възраст между 8 и 17 години. Счита се, че децата до 12-годишна възраст не си доспиват, ако сънят им трае под 9 часа в денонощието. А при юношите – под 8 часа. Този проблем бил забелязан при половината от участниците в експеримента.

Учените също така изяснили, че недоспиването е в основата на формирането на вредни навици при децата. Те започват да предпочитат бързите закуски пред здравословната храна, склонни са да водят заседнал начин на живот и всичко това ги предразполага към затлъстяване.

„Приблизително 40 процента от учениците в проучването спят по-малко от препоръчаното“, казва главният автор на изследването д-р Лаброс Сидосис, изтъкнат професор и председател на Катедрата по кинезиология и здравеопазване в университета „Рутгерс“ в Ню Брънзуик, Ню Джърси, САЩ. „Недостатъчните нива на сън са свързани с лоши хранителни навици, увеличено време на екрана и затлъстяване и при двата пола.“

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Journal of Clinical Sleep Medicine на 15 октомври 2018 г.

Американската академия по медицина на съня препоръчва децата на възраст от 6 до 12 години да спят редовно по от 9 до 12 часа, за да се насърчи оптималното здраве. Тийнейджъри на възраст от 13 до 18 години трябва да спят от осем до 10 часа.

При предишно изследване учени от Харвардския университет доказаха, че недостатъчната продължителност на съня поражда проблеми с психиката при децата. В частност при тях могат да настъпят неконтролируеми пристъпи на агресия.

Снимка на дете в легло: Томислав Кошчак