Недоспиването при тийнейджърите води до депресия


Навременното лягане предпазва тийнейджърите от депресия и мисли за самоубийство, според изследователи от Ню Йорк.

Измежду 15 500-те изследвани младежи на възраст 12-18 години тези, които си лягали след полунощ, били изложени с 24% повече на риска да развият депресия от онези, които се отправяли към леглата около 22.00 ч, пише dariknews.bg.

Спящите по-малко от 5 часа на нощ младежи се намирали в категория, със 71% по-застрашена от депресия от спящите по 8 часа подрастващи, съобщи агенция БГНЕС.

Смята се, че около 80 000 деца и младежи във Великобритания изпадат в депресивни състояния. Един от 15, включени в изследването на учени от Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк имал признаци на депресия.

Проучването се базира върху изследвания още от 90-те години на миналото столетие. Заедно с по-високия риск от подобни проблеми младите хора, чиито родители им разрешавали да остават будни до след полунощ, били с 20% по-изложени на вероятността да развият мисли за самоубийство. Същата цифра нараства до 48% при тийнейджърите, отделящи по-малко от пет часа за сън в сравнение с връстниците им, които спят по осем и повече часа. Те били изложени с 65% по-малко на вероятността да бъдат депресирани.

Подобни опасности грозели в по-голяма степен момичетата, по-големите подрастващи и сред онези от тях, имащи проблеми поради възприятието им за начина, по който родителите им се грижели за тях. Средно включените в изследването младежи спели по 7 часа и 53 минути на нощ – по-малко от препоръчваните за възрастта им 9 часа сън.

Ръководителят на изследването д-р Джеймс Генгуич заявява пред BBC, че въпреки че е възможно младежите с депресия да се борят за сън, определеното от родителите им време за лягане, което попада в графата “риск от депресия” води до предположението, че недостатъчните часове за отдих влияят върху емоционалните мозъчни отговори и водят до настроения, които пречат на способността за справяне със стресовете на всекидневието. Те могат да повлияят преценката, концентрацията и контрола върху импулсивността при младежите.

Снимка: sxc.hu

loading...