Недоспиването увеличава риска от инфаркт и инсулт


Недостатъчният сън увеличава риска от инфаркт и инсулт, съобщават в-к Dayly Telegraph и агенциите ИТАР-ТАСС и БТА, позовавайки се на резултатите от изследване във Великобритания.

Изследването на Франческо Капучо и колегите му от университета на Уоруик е обхванало около 470 000 души от осем държавини.

Данните от проучването показват, че недоспиването, късното лягане, ранното ставане, както и различните смущения в съня изключително вредят на здравето на човека.

Авторите на проучването са установили, че нощен сън с продължителност по-малко от шест часа увеличава с 50% риска от инфаркт и с 15% риска от инсулт. Безсънието повишава с 12% дори опасността от преждевременна смърт.

Недоспиването води до освобождаването на хормони на стреса и други химически вещества в човешкия организъм, които вредят на сърдечносъдовата система.

Учените отбелязват, че и продължителният сън не е полезен за здравето. Оптималното количество е 7-8 часа, като трябва да се вземат предвид и индивидуалните потребности.

Здравият сън е залог за дълголетие. Спете колкото ви е необходимо, за да бъдете здрави“, съветват специалистите, пише actualno.com.

Снимка: Conny Liegl

loading...