Недоспиване при тийнейджърите увеличава риска от диабет


Тийнейджърите, които не си доспиват от прекалено занимания по цяла нощ, са изложени на повишен риск от диабет, предупредиха експерти.

Изследването показва, че по-голямата доза сън може да помогне на младежите да намалят нивата на инсулинова резистентност и да понижат шансовете за развиване на заболяването.

Високите нива на инсулинова резистентност могат да доведат до развиване на диабет. Учените установихме, че ако тийндейжърите, които обичайно спят по шест часа на нощ, прибавят още един час сън, ще подобрят инсулиновата си резистентност с 9%.

За целите на изследването били наблюдавани навиците за сън и нивата на инсулинова резистентност на 245 здрави тийнейджъри, пише агенция БГНЕС.

Резултатите показали, че високата инсулинова резистентност се свързва с по-краткотраен сън, независимо от други фактори като раса, възраст, пол, обиколка на талията и индекс на телесната маса.

Учените твърдят, че са първите, които откриват връзка между краткотрайния сън и инсулиновата резистентност, която не зависи от наднорменото тегло.

Снимка: Marilia Almeida

loading...