Недостатъчен и прекомерен сън състаряват мозъка

Недостатъчният и прекомерният сън нарушават начина ни на мислене и може да състарят мозъка с до седем години, предупреждават британски учени.

По-дългият или по-краткият сън от препоръчителните шест до осем часа на ден увеличават скоростта на намаляване на когнитивните способности и засягат умения като осмислянето и речниковия запас. Това може да доведе до психически или физически проблеми и преждевременна смърт, предупреждават учените, цитирани от агенция БГНЕС.

Изследователи от университета в Лондон установиха как промените в съня за период от пет години в края на средната възраст засягат когнитивните функции по-късно в живота. Чрез шест стандартни теста били измерени паметта, мисленето, запаса от думи, фонетичните и синтактичните умения и глобалния когнитивен статус.

7-8% от участниците, които си набавяли повече от препоръчителното количество сън се справили по-зле във всички когнитивни тестове с изключение на краткосрочната вербална памет. Една четвърт от жените и 18% от мъжете, които спали по-малко, имали намалена способност за осмисляне и речников запас.

Около седем часа добър качествен сън е от съществено значение за човешкото функциониране и благоденствие, сочи изследването. Липсата на сън има негативни последици за вниманието и концентрацията, грешките при изпълнението на задачи и цялостното представяне. Учените установили, че идеалното количество сън от седем часа на нощ води до по-високи резултати във всички когнитивни тестове, следван от шестчасовия сън на нощ.

Снимка: porah, sxc.hu