Недостигът на желязо у българите е висок

29% от бременните българки и 26% от децата под 5-годишна възраст в България страдат от недостиг на елемента желязо, сочи статистиката.

Проучване, извършено сред 500 мъже и жени в страната, свързано с хранителните навици, както и с начина на хранене на децата им, показва, че 26% от децата под 5-годишна възраст в България страдат от недостиг на желязо.

Данните са представени в АГ-болница Шейново по време на дискусия Как да се преборим с дефицитите в хранителния режим на децата в България, съобщиха от лечебното заведение. Експертите са се обединили около твърдението, че дефицитът на желязо по време на бременността влияе пряко върху здравето на новороденото, тъй като се увеличава рискът от развитие на анемия.

Основната причина за ниските нива на желязо при малките деца в България е ранното въвеждане на киселото мляко и предпочитането на пилешкото месо, вместо балансирането на менюто с умерен прием на разнообразни храни – телешко, риба, яйца, зеленолистни зеленчуци. Социалният статус на семейството е от голямо значение – недостигът на желязо е типичен за деца, чиито семейства имат по-малко възможности, коментира д-р Румен Велев, директор на лечебното заведение.

По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) 29% от бременните българки страдат от недостиг на хелязо, докато във Франция и Германия процентът е около 12%. Децата, подрастващите, бременните и кърмещите жени трябва да приемат минимум 18 мг желязо на ден, съветват лекарите.

Над 18% от бременните жени страдат от недостиг на цинк, се казва още в проучването. Този процент е сред най-високите в световен мащаб и е сравним единствено с Румъния.

Ниските нива на цинк у бременните жени могат да окажат влияние върху развитието на мозъка и нервната система на зародиша. Набавянето му е чрез консумиране на бобови култури, семена, ядкиморски храни и пълнозърнести храни, посочва доц. Христо Мумджиев, специалист по детски болести, цитиран от агенция БТА.

Други храни, богати на елемента желязо са черен дроб, яйца, риба, бобови храни, грис, цвекло и зеле, посочва wikipedia.org. Сред подправките силно съдържание на желязо имат сушена мащерка, сушен босилек, сушена мента, сушен копър, куркума, дафинов лист и кимион.

В организма на животните желязото влиза в състава на много ферменти и белтъчини (протеини), участващи в окислително-редукционните реакции, например в процеса на дишането, тъй като то влиза в състава на хемоглобина.

Потребността на човек от желязо на 1 кг тегло е: деца – 0,6 мг, възрастни – 0,1 мг и бременни – 0,3 мг желязо на денонощие.

Както недостига на желязо, така и предозирането му вреди на организма.

Снимка: stu_spivack