Недостиг на витамин D води до импотентност

пушена сьомга

Недостиг на витамин D в организма на мъжете причинява импотентност.

Редновният прием на дневната доза на витамин D може да помогне на мъжете, страдащи от импотентност, показва ново изследване.

Недостигът на витамин D се очертава като сериозен рисков фактор за диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания импотентност, според последните научни изследвания.

Изследователи от Университета Джон Хопкинс в Балтимор, САЩ, смятат, че ниските нива на витамин D също биха могли да са причина за еректилна дисфункция. Pаключенията на експертите бяха представени на годишната среща на Американската сърдечна асоциация, посочва агенция БГНЕС.

В изследванията участвали 34000 мъже над 20 години. 30% от тях имали недостиг на витамин D в кръвта, а 16% от тях страдали от проблеми с потентността.

При недостиг на витамина вероятността от импотентност нараства с 32 на сто. В рисковата диаграма влизат и други фактори като тютюнопушене, употребата на някои видове лекарства, алкохолът и високото кръвно налягане.

Витамин D се произвежда естествено от организма при излагане на кожата на слънчева светлина. Той се съдържа и в рибено масло, яйца, тлъсти риби като сьомга и други.

Снимка на пушена сьомга: Къртис Милър

loading...