Недостиг на мелатонин води до диабет

По-малката секреция на хормона мелатонин, който стимулира съня, е свързана с повишен риск от диабет тип 2, разкрива проучване, публикувано във вторник в списанието на Американската медицинска асоциация.

За първи път откриваме, че е налице връзка между нощната секреция на мелатонин и риска от диабет тип 2, каза д-р Киарън Макмюлън, изследовател от болница Brigham and Women`s Hospital в Бостън, САЩ, един от авторите на изследването.

Той казва, че се надява изследването да доведе до по-нататъшни изследвания, за да проучат ефектите на мелатонина върху тялото и ролята на този хормон върху глюкозния метаболизъм и риска от диабет, цитират агенциите АФП и БГНЕС.

Нивата на мелатонин, произвеждани от мозъка, особено по време на сън, са най-високи през нощта, което помага за регулиране на циркадния ритъм на съня.

За целите на това проучване, изследователите са прегледали 370 жени от една и съща раса и възраст, които са развили диабет тип 2 и 370 други в контролна група без никакви признаци на заболяването. Те установили, че участниците с диабет имат ниски нива на мелатонин през нощта, в сравнение с групата на здравите.

Според изследователите, ниските нива на мелатонин през нощта увеличават повече от два пъти риска от диабет в сравнение с високите нива.

Тази връзка беше потвърдена, след като се вземат предвид и други фактори, благоприятстващи развитието на диабет, като затлъстяването, фамилна обремененост или начин на живот, като диети, практикуване на физически упражнения, тютюнопушене и продължителен сън.

Секрецията на мелатонин варира значително в зависимост от конкретните участниците в това проучване, като най-високите нива са близо пет пъти по-високи от най-ниските. Чувствителността към инсулина, който контролира нивото на глюкозата в кръвта, е по-голяма сред жените с най-високите нива на мелатонин, посочват изследователите.

Предишни изследвания на учените също са показали, че липса и недостиг на сън увеличава риска от диабет тип 2.

Снимка: RelaxingMusic