Недостиг на педиатри в България


детски преглед

Вече съществува реална опасност българските деца за останат без лекари.

По данни на министерството на здравеопазването от 2016-та детските лекари са с 400 по-малко от необходимото. В средата на март 2018 г. се появиха и първите сериозни последици от липсата на педиатри.

Детското отделение на болницата в Сандански беше затворено. В Смолянската болница също се оплакаха, че нямат педиатри. За да не бъде закрито детското отделение, са командировани медици от други градове.

От Българската педиатрична асоциация предупреждават, че и лечебни заведения от други райони на страната може да изпаднат в подобна ситуация.

По официална статистика педиатрите в страната са около 1400, но една значителна част от тях работят в пенсионна възраст, заяви в сутрешните новини По света и у нас по БНТ на 18 март 2018 г. доц. Димитър Калайков, секретар на Българската педиатрична асоциация.

Според педиатрите заболеваемостта на децата нараства заради липсата на спорт, закаляване, на слабата профилактика.

Ако тази тенденция продължи, опашките пред детските кабинети ще станат още по-големи. Категорични са, че здравеопазването у нас е насочено към лечение, а не към профилактика и по здравна каса профилактичните прегледи дават твърде малко. Препоръчват да се отделят повече пари от бюджета на НЗОК за тази цел.

Педиатри в България са категорични също, че е необходимо въвеждането на потребителска такса за преглед на дете. Детските лекари отдавна поставят въпроса, но засега промяна няма.

Специалисти смятат, че не е справедливо педиатричните практики у нас да са лишени от потребителска такса. Затова лекарите предлагат сумата, която ще заплаща от родителите, да е символична, а разликата да се доплаща от държавата.

Д-р Ева Цонкова – педиатър в Русе, пред БНТ: Съгласно нашите закони децата са освободени от потребителска такса, независимо дали посещават общопрактикуващия лекар или специалист от извън болнична помощ.

Изключение още правят бременните жени, родилките до 45-тия ден след раждането, хората с увреждания, които имат ТЕЛК-ово решение – 1-ва и 2-ра група. Личните лекари са съгласни някои пациенти да са освободени от такса, но питат кой все пак плаща сметката. Варненски общопрактикуващ лекар смята, че детското здравеопазване трябва да бъде приоритет на държавата. Според нея, обаче това не се случва.

Д-р Ваня Александрова – педиатър във Варна, пред БНТ: Това обсъждане тече отдавна според мен. Това е някаква демонстрация на държавата за грижа за децата на наш гръб. Има родители, които злоупотребяват с това, че няма никакво ограничение за идване в кабинета и стават опашки. Идват здрави деца, с леки оплаквания, всеки ден, за да проверят родителите дали детето няма да направи пневмония.

Д-р Ева Цонкова е педиатър и началник на Детско отделение в Университетската болница в Русе. Убедена е, че в сегашната ситуация детският лекар е поставен в неравностойно финансово положение спрямо другия специалист от извън болнична помощ. Нашата цел е техните деца да са здрави и да получат адекватна помощ. Тази потребителска такса трябва да се вземе може би по друг начин и от друго финансово перо.

Тя заяви пред БНТ: Мнението е на колеги, с които съм разговаряла и мое лично, че не би било редно да са изцяло освободени. Същите усилия като умствен ресурс и консумативи се влага и при прегледа на едно дете, така че може би е редно да има макар и малка потребителска такса.

Снимка на детски преглед в Турция: World Bank Photo Collection

loading...