Недостиг на сън при мъжете води до проблеми със сърцето

Изследователи предупреждават, че при недостиг на сън мъжете страдат повече от сърдечни удари.

Представителите на силния пол по-трудно заспиват дълбоко и това увеличава опасността от високо кръвно и сърдечни проблеми.

Освен това мъжете е по-вероятно да се събуждат през нощта, понякога и заради собственото си шумно хъркане, поради което прекарват по-малко часове в дълбок, ненарушаван от нищо сън, предаде агенция БГНЕС.

Учени от Харвардския университет в САЩ установили, че хората, които си набавят по-малко количество от този вид сън, са изложени на по-голяма опасност от високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечни удари и инсулти.

Те изследвали навиците за сън на 784 мъже над 65-годишна възраст. На различни интервали учените измервали качеството на съня им, нивата на мозъчна дейност по време на съня и колко често се събуждат през нощта. Изследователите установили, че мъжете с най-малко количество дълбок сън е с 80% по-вероятно да развият високо кръвно налягане.

Тези мъже прекарвали едва 4% от времето си в заспало състояние в дълбок сън спрямо средно ниво от 15%. Въпреки че изследването не включвало жени, друго американско проучване показва, че жените си набавят средно със 7% повече дълбок сън от мъжете, припомня dariknews.bg.

Снимка: Pete Markham