Нездравословен живот състарява жените

Нездравословен живот състарява жените, откриха учените.

Нездравословният начин на живот състарява кожата на жените с повече от десет години, показва международно изследване.

Нездравословен живот при жените като ползване на солариуми, тютюнопушене, липсата на достатъчно плодове в менюто и хидратация ускорява процеса на остаряване, установиха водещи експерти в грижите за кожата.

Изследването, в което участвали 585 жени от Великобритания, Китай и Испания, показало, че факторите, влияещи на кожата, са едни и същи, дори като се вземат предвид произходът и типът кожа на жените.

Изследователите установили, че начинът на живот съставлява около 33% от това на каква възраст изглежда жената. Вече знаехме, че генетиката съставлява около 50% от това колко възрастни изглеждат хората, но не знаехме какъв е дялът на начина им на живот. Дори ние се изненадахме колко висок е този дял както от гледна точка на броя на годините, така и като процент, заяви д-р Андрю Мейс от компанията Симпъл скинкеър, която осъществила изследването, цитирана от агенция БГНЕС.

То било проведено в последните осем години и в него участвали британки на възраст от 45 до 75 г, испанки между 30 и 70 години и китайки между 25 и 70 години. Участничките трябвало да отговорят на серия въпроси за начина си на живот, включително дали им харесва да се пекат на слънце и дали са пушачки или не. Имало и въпроси колко често хидратират кожата си, дали ядат плодове и зеленчуци, дали мият зъбите си и дали всичките им зъби са на място.

Изследователите направили дигитални снимки на жените, чиято възраст след това била оценена, за да се установи дали изглеждали по-млади или по-възрастни от действителните си години. След това учените сравнили предполагаемата възраст на дамите с добър спрямо тези с лош начин на живот и стигнали до заключението, че разликата е 10,4 години.

Снимка: John Benson