Нездравословната храна убива стомашни бактерии

бургер с пържени картофи
SONY DSC

Редовното приемане на нездравословна храна убива полезните стомашни бактерии, които ни предпазват от затлъстяване, диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, възпалителни процеси в червата и др.

Консумацията на нездравословна храна убива стомашните бактерии, които предпазват от затлъстяване, диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, възпалителни процеси в червата и аутизъм, сочат последни проучвания, цитирани от британските издания Daily Mail и Telegraph.

Човешките черва съдържат около 3500 различни микроби, които заедно съставляват близо 1 кг от теглото, пише в-к Telegraph.

Учените вярват, че нездравословните храни могат да намалят броя на микроорганизмите в стомаха на човек до една трета.

Откритието може да обясни защо някои хора качват килограми, а други не, въпреки приблизително еднаквото количество приети мазнини, захари, протеини и въглехидрати.

Това стана ясно от проучванията на Тим Спектър, професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон, съобщава агенция БГНЕС.

Констатациите на професор Спектър са в подкрепа на съществуващи вече изследвания, които показват, че проблемът е много по-сложен от просто прекомерното ядене.

Микроорганизмите в стомаха също играят ключова роля в отблъскването на потенциалните вредни микроби и регулирането на обмяната на веществата. Те произвеждат храносмилателни ензими, заедно с витамин А и К, които са необходими за абсорбирането на важни минерали като калций и желязо.

Друго изследване и тестове, проведени в университета в Колорадо, САЩ, установиха, че прехвърлянето на бактерии от затлъстял човек в организма на мишка са довели до затлъстяване на животното.

Професор Спектър съобщи: Микробите имат лоша слава, но само няколко от милионите видове са вредни за нас. По-голямата част са от решаващо значение за здравето ни.

Снимка: Хояо Андре О. Диас